Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evropská vesmírná mise: Vědci se těší na první český telefonát z Marsu

Fotografie
Planetární geolog: Hrozbou při osídlování Měsíce jsou meteority a sluneční plazma  (Autor: internal)
Autor: Matouš Voldřich - 
5. července 2019
17:33

Čeští vědci se budou podílet na prvním evropském přistání na Marsu! Speciální sonda by na jeho povrch měla dosednout v roce 2021. Ve svých útrobách ponese české zařízení, které bude telefonovat na Zem!

Evropská vesmírná agentura (ESA) vyšle v červenci 2020 vůbec poprvé k rudé planetě planetární vozítko Exo-Mars. Na místo ho dopraví ruská raketa Proton-M. Součástí zařízení bude i český modul s 11 nahrávkami v paměti, jedna z nich pak bude vyslána směrem k Zemi. „Porovnáním nahrávky zaslané z Marsu s kopií, která neopustí zemský povrch, zjistí čeští vědci, jaká je kvalita přenosového kanálu z Marsu,“ vysvětluje Markéta Růžičková z Akademie věd ČR. Rádiový signál tak urazí 240 milionů kilometrů za přibližně 10 minut!

Blýská se na rudé planetě?

Jednou ze součástí výzkumného projektu bude i snaha ověřit, zda na čtvrté planetě sluneční soustavy existují blesky. „Pokud na Marsu jsou, zcela jistě nevypadají jako ty pozemské,“ říká vedoucí českého týmu Ondřej Santolík s tím, že by mohlo jít o podobný princip jako u pozemských výbojů v oblacích sopečného popela. Blesky byly kromě Země již potvrzené i na Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu.

Epicentrum: Rozhovor s českým planetárním geologem Güntherem Kleketschkou.

Video  Planetární geolog: Hrozbou při osídlování Měsíce jsou meteority a sluneční plazma  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Planeta extrémů

Mars je druhou nejmenší planetou slunečního systému, čtvrtou v pořadí od Slunce. Jeho podmínky jsou ze všech planet našeho solárního systému nejpodobnější Zemi, avšak stále nevhodné k životu, a to především kvůli absenci kyslíku a vody v kapalném stavu. Teplota povrchu se i kvůli velmi řídké atmosféře pohybuje od -143 °C v noci až po 35 °C přes den (pro porovnání na Zemi se jedná o rozmezí od -89 do 56,7 stupně).

Život na Marsu

Vzhledem k blízkosti od Země i zdánlivé podobnosti obou planet byla v minulosti řada hypotéz o životě na rudé planetě, žádná z nich se ale nepotvrdila. Záměr vybudovat na Marsu v budoucnosti lidskou kolonii pak znesnadňuje vysoká radiace, která tam panuje. 

První byla NASA

Prvními vozítky na Marsu byly v roce 2004 Spirit a Opportunity v rámci mise americké vesmírné agentury NASA Mars Exploration Rover. Cílem bylo zjištění důkazů o působení vody na rudé planetě. Vozítka měla plánovanou životnost 90 dní, ale Spirit vydržel až do roku 2012, a Opportunity dokonce až do 10. června 2018.

Víte, že...

590 - Tolik milionů kilometrů poletí raketa s modulem na Mars, neletí totiž přímo.

Zobrazit celou diskusi