Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vědci pojmenovali nový druh pavouka po Karlu Lagerfeldovi: Je mu prý podobný

Autor: ČTK - 
4. července 2019
07:03

Nově objevený druh pavouka se tým německých a australských přírodovědců rozhodl pojmenovat po nedávno zesnulém módním návrháři Karlu Lagerfeldovi. Arachnologům drobný australský pavouk totiž svým střídmým vzhledem módní ikonu připomínal, informovala agentura DPA.

Pavouk objevený v Austrálii se nyní oficiálně jmenuje jotus karllagerfeldi, oznámila univerzita v Hamburku, jejíž vědci se na objevení a popsání nového druhu podíleli. Právě v severoněmeckém městě na Labi se Lagerfeld v roce 1933 narodil.

„To zvíře nám barvami a střídmým stylem připomínalo Karla Lagerfelda,“ zdůvodnil výběr jména člen vědeckého týmu Danilo Harms. „Černé části nohou nám připomínaly například rukavice, které vždy nosil, a obrovské černé oči jeho brýle,“ vysvětlil. Zatímco ostatní zástupci rodu jotus jsou výrazně barevní – červení či modří – je pavouk jotus karllagerfeldi vzhledem velmi střídmý: tělo má zbarvené černě, hnědě a bíle.

Skákavý pavouk jotus karllagerfeldi je velký pět až osm milimetrů. Badatelé jej objevili poblíž jezera Broadwater v australském státě Queensland.

V Austrálii žijí tisíce druhů pavouků. Řadu zástupců tohoto řádu vědci ale zatím nepopsali a některé ani neobjevili.

Německý módní návrhář Karl Lagerfeld zemřel letos v únoru ve věku 85 let. Od roku 1983 řídil světoznámou francouzskou módní značku Chanel.

balin ( 4. července 2019 10:25 )

Zobrazit celou diskusi