Brian Jones, který se svým náhlým skonem zařadil do takzvaného „klubu 27“, byl jedním ze zakládajících členů populární kapely Rolling Stones. Byl to dokonce on, kdo dal „valícím se kamenům“ jejich snadno zapamatovatelný a přitom tak charakteristický název. Kvůli častým alkoholovým a drogovým excesům se ale stal nespolehlivým, změnila se i jeho povaha, a ostatní umělci s ním nedokázali vyjít. Rovněž si už neseděli po hudební stránce, Jones se snažil do jejich písniček protlačit více blues a jazzu. Proto se ho frontman Mick Jagger (75) a kytarista Keith Richards (75) rozhodli z kapely vyloučit. Necelý měsíc poté se Jones utopil v bazénu svého luxusního domu v Sussexu.

Dodnes se neví, zda jeho smrt byla sebevraždou, nešťastnou náhodou… nebo snad vraždou, jak nyní tvrdí nový televizní dokument o kapele Rolling Stones. Jisté je pouze to, že Brian Jones zemřel v noci z 2. na 3. července 1969, a podle vyšetřování šlo o utonutí pod vlivem alkoholu a množství dalších nelegálních látek. Jones se ostatně nikdy netajil tím, že ujíždí na nejrůznějších lécích, které rozhodně neměl na předpis, a  navíc na marihuaně, LSD nebo pervitinu. Vyšetřovatel Terry Rawlings, jenž po více než třiceti letech znovu celý případ otevřel, prozkoumal důkazy a vyslechl všechny, kteří měli s Jonesem co do činění, přišel s novou teorií.

„Brian Jones byl zavražděn, a to bez jakýchkoliv pochybností. Nasvědčuje tomu množství důkazů, podle nichž je jasné, že čin byl pak velice pečlivě zahlazený,“ tvrdí Rawlings. Podle něj byl vrahem stavitel Frank Thorogood, kterého si Jones najal na úpravy domu, a s nímž měl paranoidní muzikant časté spory především kvůli penězům.

Muž navíc v listopadu 1993 na smrtelné posteli přiznal svou vinu na úmrtí problematického rockera manažerovi Rolling Stones Tomu Keylockovi. Pro hudební nebe to byla rozhodně obrovská ztráta. Přestože byl Jones feťák, opilec a psychopat, co se rock’n’rollové hudby týče, byl skutečným géniem. Byl to například on, kdo skladbu Paint It Black obohatil nelítostným sólíčkem na exotický sitár...

VIDEO: 29 let od megakoncertu Rolling Stones v Praze! Koukněte, jak to tu žilo!

Video
Video se připravuje ...

29 let od megakoncertu Rolling Stones v Praze! Koukněte, jak to tu žilo! Česká televize

Fotogalerie
42 fotografií