Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tutanchamona vydražili za 133 milionů! Britové ho ukradli, zlobí se Egypt

Autor: ČTK, lm - 
5. července 2019
06:46

Obrovský balík peněz nabídl neznámý kupec za hnědou kvarcitovou bustu mladého egyptského faraona Tutanchamona. Na aukci v Londýně se ve čtvrtek vydražila za více než 4,7 milionů liber (133 milionů Kč), navzdory snahám Egypta prodeji artefaktu zabránit. 

Více než 3000 let stará a 28,5 centimetrů vysoká busta vystavená v londýnské aukční síni Christie's vyobrazuje faraona jako egyptského boha Amona.

Nejmenovaný kupec za ni nabídl sumu, jež odpovídala původnímu odhadu Christie's. Na ulici před aukční síní poklidně demonstrovalo asi 20 lidí s bannery, na kterých bylo napsáno "Egyptské dějiny nejsou na prodej". "Jsme proti tomu, aby se naše dědictví a cenné předměty prodávaly jako ovoce a zelenina," řekl dnes před Christie's devětašedesátiletý Egypťan Ibráhím Radí.

Egypt dlouhodobě požaduje navrácení artefaktů, které ze země odnesli archeologové a imperiální dobrodruzi, a to včetně Rosettské desky, která je vystavena v Britském muzeu v Londýně. Před aukcí egyptské ministerstvo památek vyjádřilo zklamání z toho, že se bude dražba konat navzdory žádostem o informace a nesouhlasu egyptských vládních činitelů a egyptské ambasády.

"Věřím, že (busta) byla vyvezena z Egypta nelegálně... Nedali nám žádné dokumenty svědčící o opaku," řekl generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí s tím, že Egypt bude tlačit na kupce a další, aby předmět vrátili.

Christie's tvrdí, že Bustu získala od mnichovského obchodníka Heinze Herzera v roce 1985, v roce 1973-74 ji podle aukční síně koupil rakouský překupník Joseph Messina a v 60. letech minulého století ji údajně měl ve své sbírce německý šlechtic Wilhelm Von Thurn und Taxis.

Christie's v prohlášení označila bustu za "vzácné" a "krásné" dílo, o jehož domovu se vedou spory. "Uznáváme, že historické předměty mohou vyvolat komplexní diskuse o minulosti, ale naší úlohou je v současné době pokračovat v poskytování transparentního a legitimního trhu, který bude dodržovat nejvyšší standardy pro přenos předmětů," stálo v prohlášení.

Zaměstnanci Christie's uvedli, že podnikli nezbytné kroky k prokázání původu busty a že prodej byl legitimní.

Nezadat ( 5. července 2019 17:26 )

Tak tak,kdyby zlodějský Vatikán vrátil to co nakradl u nás,tak jsme druhý Švýcarsko.

rudyptak48 ( 5. července 2019 17:11 )

Britské koloniální impérium vzniklo celé na základě krádeží. Teď by to měly všechny kolonie chtít vrátit zpět. Co by jim asi na těch ostrovech zůstalo? Asi jenom ta příživnická královská rodina.

Zobrazit celou diskusi