Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala chce kvůli Zemanovi sebrat lidem volbu prezidenta. Ovčáček udeřil

Autor: kal - 
8. července 2019
14:12

K dobré ústavní tradici Česka patří volba prezidenta parlamentem a je na čase říct si, že bychom se k ní měli vrátit. S takovým plánem přišel šéf ODS Petr Fiala, který poukázal na to, jak Miloš Zeman jako stávající hlava státu svévolně překračuje ústavu. „Je proto nutné tohoto nebezpečného protiparlamentního džina svévole vrátit zpět do láhve,“ uvedl Fiala ve svém textu na webu Forum24. Obratem za to schytal kritiku od mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, podporu nenašel ani u šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila.

„Musíme obnovit pevné kořeny parlamentního systému vlády, neboť to, co se děje v posledních letech, rozvrací náš ústavní systém v samých základech,“ zmínil Fiala, aby dodal: „Přímá volba prezidenta vedla pouze k tomu, že prezident má pocit, že porušování Ústavy je dovoleno, neboť získal přes polovinu hlasů voličů, a tedy má jakýsi silný mandát k čemukoli. To ale není pravda: pravomoci prezidenta zůstaly stejné a stejně tak i jeho povinnosti včetně respektu k Ústavě a její tradici. Co se ale bohužel změnilo, je způsob zacházení s Ústavou a její interpretace prezidentem.“

Podle Fialy je potřeba „vymyslet taková pravidla, aby každý musel dodržovat Ústavu a aby za její nedodržování mohl být přiměřeně sankcionován“. Šéf ODS volá proto po startu diskuse, která bude mít za cíl návrat k parlamentní volbě prezidenta jako „dobré ústavní tradici“.

„ODS otevřeně vzkazuje občanům: Demokracii omezíme, jste hlupáci, protože špatně volíte,“ zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Fiala ve svém kroku nemá nicméně podporu ani u stávajícího šéfa TOP 09. „Návrh na zrušení přímé volby prezidenta nepodporuji. Důvod je prostý. Kvůli nepřijatelnému chování Miloše Zemana by se neměl měnit základní zákon země - Ústava ČR,“ zmínil Pospíšil na twitteru.

Přímou volbu prezidenta zavedla v Česku vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, prvním přímo zvoleným prezidentem se v roce 2013 stal právě Miloš Zeman. Druhá parlamentní volba jeho předchůdce Václava Klause byla protkaná zastrašováním, kdy někteří poslanci dokonce obdrželi obálky s nábojnicemi.

Video  Komentátor Holec: ČSSD se do současného bídného stavu vmanévrovala sama  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

serzant ( 9. července 2019 15:06 )

Když vidím Fialu,mám stejný pocit jako když vezmu do ruky "Uhoře".Kroutí se to a je to nekonečně slizké,ještě když vedle stojí "Paruka"pod kterou je schovaný Stanjura je mi úplně na Blití.To jsou představitelé "Modrých strak".Presidenta by nejraději volili ve svém poslaneckém klubu.

Kousal ( 9. července 2019 11:37 )

Přesně. Dostanem se k moci, zrušíme přímou volbu, zrušíme EET, zrušíme prvni tři dny proplacené nemocenské....... ať naší podnikavci zase můžou krást, nám se posypou penízky a zaměstnanci budou ze strachu před vyhozením z práce volit nás... ODS.

monhtik ( 9. července 2019 09:39 )

Pan Fiala svým návrhem dokázal, že vůbec netuší co to je demokracie. Navíc zřejmě občany považuje za blbce. To je ovšem jeho velký omyl, lidé nejsou blbci a na rozdíl od pana Fialy vědí co dělají. Naopak pan fiala a jemu podobní TOP, KDU ČSL, Starostové, Piráti, se chovají naprosto nedemokraticky, odmítají respektovat volební výsledek, pro lidi nedělají nic, jen kritizují vládu a házejí ji klacky pod nohy. Ne pane Fialo tudy cesta nevede.

hejhej ( 9. července 2019 08:54 )

Bylo by žádoucí, aby si Fiala občas přečetl diskuze, aby si uvědomil, že lidé nejsou idioti a taky, aby věděl, co si o něm spousta lidí myslí. Zatím je zahleděný jenom do sebe a do své " geniality" a působí jako ubožák.

bibijana ( 9. července 2019 08:16 )

Náš nick je něco jako naše značka, tak mně ho,ty dacane jeden,neprz.ni!!! Jsi debil s IQ tykve a malým pindíkem.Kdybys pobral rozum,tak by sis pořádně můj příspěvek přečetl.Nemluvím o absenci přímé volby prezidenta, ale starostů!!!Ta snad u nás je, chytrolíne???Ničemu nerozumíš, jenom urážíš,běž raději tam, kam patříš, do zadele!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa