Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na letišti se válelo 14 kilo zlata. Jeho majitel nálezci nestačil poděkovat

Autor: ČTK - 
8. července 2019
21:17

Na parkovišti bejrútského mezinárodního letiště se našlo zavazadlo s více než 14 kilogramy zlata a hotovostí v dolarech a eurech v hodnotě odpovídající v přepočtu částce 20 milionů korun. Nálezce podle libanonské agentury NNA zavazadlo odevzdal policii, která pak majitele zatkla.

V kufru bylo 14,95 kilogramu zlata, jehož hodnota činí přes 15 milionů korun. Obsahoval také 170.000 dolarů (3,9 milionu Kč) a 632.000 eur (16 milionů Kč) v hotovosti.

Majitelem je libanonský občan, který přicestoval do Libanonu z Toga přes Etiopii letadlem etiopských aerolinií. Muž byl zadržen, protože celníkům ohlásil pouze převoz zlata, ale nikoli hotovosti, píše NNA.

Zpráva agentury neobsahuje údaje o povolených limitech pro převoz zlata. V dubnu 2017 nicméně libanonský list The Daily Star napsal, že je nelegální cestovat s více než 200 gramy tohoto drahého kovu. Právě tehdy úřady zadržely zásilku 90 kilogramů zlata pašovaného do Bejrútu z Dubaje.

Podle blízkovýchodního listu The National je letiště v Bejrútu známé špatnou organizací. Za bezpečnostní úkoly tam odpovídají tři různé agentury, což vede k neshodám i soupeření mezi nimi. Libanonský list L'Orient-Le Jour v prosinci napsal, že ředitel letištní bezpečnosti nemá právo potrestat za chybu letištní policii ani celníky.

Stanice Fox News loni v září uvedla, že právě přes bejrútské letiště dodává Írán zbraně spojeneckému šíitskému Hizballáhu, což je libanonská organizace. Libanonské úřady toto obvinění popřely.

Zobrazit celou diskusi