Proč se dívat na televizi společně s puberťákem? Usnadníte mu život!

  • Proč se dívat na televizi společně s puberťákem? Usnadníte mu život!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    11. července  2019 
     06:00

    Společné sledování televizních i internetových pořadů totiž přináší řadu výhod. Pro vás i dospívající děti. Jedna z největších je, že můžete o všem, co vidíte a slyšíte, hned diskutovat, a ušetřit tak potomky (i sami sebe v roli rodičů) eventuálních potíží a nedorozumění. Proč je dobré vynaložit trochu úsilí a udělat si na to čas?

  • Buďte v obraze

    ...
    ...
    Autor: istock

    V dnešní době, kdy mají teenageři téměř neomezený přístup k informacím všeho druhu díky moderním technologiím, je pro rodiče stále těžší mít přehled o tom, co vlastně na svých chytrých telefonech, tabletech, noteboocích a digitálních televizích sledují. Vyplatí se mít je pod kontrolou. A jak na to jít chytře? Nejlépe sledovat jejich oblíbené pořady spolu s nimi. A zde máte hned několik důvodů.

  • Máte šanci uvést vše na pravou míru

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dospívající nemají ve zvyku se svým rodičům příliš svěřovat, není zrovna pravděpodobné, že by žádali o svolení ohledně toho, jaký film nebo pořad si mohou stáhnout nebo sledovat. Když to budete dělat společně, máte jedinečnou možnost okamžitě reagovat, vysvětlit obtížnější nebo rozporuplná témata, nastínit, jak se věci mají, co je a co není přínosné. Při takovém přístupu se dítě nebude cítit peskované nebo poučované, ale přijme vše, co mu říkáte, mnohem vstřícněji. Přirozeně plynoucí rozhovor o obsahu můžete vést formou kvízu nebo s vtipnou nadsázkou.

  • Budete si blíž

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ano, i taková činnost, jako je společné sledování televize, vás dokáže jako rodinu stmelit a dokáže posílit vztahy s dětmi, které právě procházejí bouřlivým obdobím plným proměnlivých emocí. Filmový večer je skvělou příležitostí k popovídání si také o jiných věcech, než jsou škola a každodenní režim a shon všedního dne. Mluvte o subjektivních pocitech, o vztazích, rozdílech mezi lidmi i kulturami, o potřebě tolerance.

  • Pomůžete mu hledat odpovědi

    ...
    ...
    Autor: istock

    S dospíváním souvisí potřeba svobody a volnosti, proto se vám dítě přestane se vším svěřovat, má svá tajemství a některá témata s vámi jednoduše odmítne řešit. Tápe třeba v otázkách přátelství a vztahů s opačným pohlavím, sexuálního života nebo řeší jiná vnitřní dramata… A nenápadným „podstrčením“ vybraného vhodného dokumentu nebo filmu mu můžete pomoci leccos rozlousknout, můžete ho tak poučit, nasměrovat k řešení určitých potíží a otázek, které ho zajímají. Média mají v tomto ohledu obrovský vliv.

  • Ovlivníte jeho vkus i rozhled

    ...
    ...
    Autor: istock

    Výběrem a alespoň částečnou selekcí toho, co váš potomek sleduje a čím se zabývá, dokážete poměrně přirozeným způsobem formovat jeho všeobecný rozhled, kulturní vkus a světonázor. Když o tom, co je k vidění v televizi a volně k mání na internetu, spolu hovoříte, zakažte si prudké soudy, jednostrannou kritiku nebo intenzivní přesvědčování potomka o své pravdě. Zbytečně nestrašte, nedémonizujte svět, ve kterém vaše dítě vyrůstá a který se teprve učí poznávat. Snažte se naopak, aby se naučilo mít správně nastavené hodnoty.

  • Vytváříte společné zážitky

    Rodina sleduje televizi
    Rodina sleduje televizi
    Autor: iStock.com

    Každá rodina potřebuje své rituály, které ji spolehlivě stmelují, posilují pouta mezi jednotlivými členy a umožňují zažívat pocit „sem patřím, tady jsem doma, zde mě milují a rozumí mi“. Takže ať už se uvelebíte na gauči s předškoláčkem, tulíte se a bavíte se při sledování dinosauřích příběhů nebo s patnáctiletou dcerou prožíváte před obrazovkou zamilovaný románek nebo zpíváte během sledování velkolepé show s její oblíbenou popovou hvězdou, dáváte tím ratolestem najevo svůj zájem a lásku.

  • Získáte větší důvěru

    ...
    ...
    Autor: istock

    Klinický psycholog Matthew Rouse je přesvědčen, že když mají děti možnost sledovat náročnější nebo nepříjemný obsah ve společnosti svých rodičů a pak o tom s nimi mluvit, diskutovat o nejrůznějších (i bolestivých nebo hodně obtížných) tématech, existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že za rodiči přijdou a bez rozpaků se jim svěří i v případě, že budou čelit jakémukoli problému ve svém reálném životě. „Když děti hovoří o věcech, které jsou hodně citlivé a osobní, případně velmi traumatizující, je pro ně mnohdy snazší mluvit o nich ve třetí osobě, jako by se jednalo o fiktivní postavu. Takto se s nimi dá probrat jakákoli obtíž, se kterou bojují, a dokážou se otevřít,“ upozorňuje Matthew Rouse.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku