Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Vzdát se alkoholu je cesta k duševnímu zdraví, zjistili vědci. U žen dvojnásob

Autor: tva - 
10. července 2019
21:45

Vědci přišli na to, že abstinenti jsou na tom zpravidla lépe s duševním zdravím. Z jejich výzkumu také vyplynulo doporučení ženám, které o zlepšení svého psychického stavu usilují: Vzdejte se alkoholu.

Navzdory jiným doporučením, která říkají, že mírné pití může mít na život jedince naopak pozitivní vliv, vědci z hongkongské univerzity tvrdí, že v nejlepším stavu mají psychiku právě abstinenti. Jejich studie, která zabrala pět let podrobného výzkumu, byla zveřejněna v prestižním listu Canadian Medical Association Journal.

Video  „Zdravá dávka alkoholu je nula. Každá žena v produktivním věku by měla abstinovat,“ říká Nešpor.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Z porovnání skupin abstinentů a průměrných konzumentů alkoholu jim vyšly jednoznačné výsledky – nepít alkohol se vyplatí. Nejvíc právě u žen – rozdíly u konzumentek a abstinentek ženského pohlaví byly vůbec nejvýraznější.

Do studie byli zapojeni obyvatelé Hongkongu a Spojených států. Jak uvádí neurolog Michael Ni, jeden z jejích autorů, účastníků bylo přes 42 tisíc osob.

Následky pití jsou srovnatelné s pravidelným kouřením

„I přes veškeré osvětové kampaně spotřeba alkoholu v globálním měřítku stále roste. Výsledky našeho výzkumu mohou více upozornit na rizika spojená s jeho konzumací a naopak připomenout výhody toho, když se mu člověk vyhýbá,“ věří doktor Ni.

Jiná studie, kterou minulý rok zveřejnila Cambridgeská univerzita, varovala před tím, že pravidelné pití alkoholu může mít stejné zdravotní následky jako kouření. Postoj společnosti a především institucí je v tomto ohledu však stále v nepoměru.

Zobrazit celou diskusi