Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Krutý zápas žraloků kanibalů: Trhali ze sebe maso, jeden druhému vykousl břicho

Autor: Mii - 
14. července 2019
21:40

Ani slavný film Čelisti nebyl tolik brutální, jako to dokáže příroda. Filmařům z televizního kanálu National Geographic Wild se podařilo zachytit výjimečný zápas na život a na smrt dvou žraloků bílých, kteří se uchýlili ke kanibalismu. Jeden druhého doslova překousl napůl. Fotografie ukazují, že žraloci bílí, dříve přezdívaní „lidožraví“, jsou schopni strašlivých útoků. Informuje o tom server Metro.co.uk.

Na jednom ze snímků je zřetelné, že žralok se při zápasu svému kolegovi zakousl do břicha a to mu celé vykousl. V jeho těle zůstala rýha, na které jsou vidět stopy po ostrých zubech. „Je to ohromný žralok. Měří 3,6 metru, ale podívejte se na velikost toho kousance - útočník musel být sám dost velký,“ popisoval profesor Mark Meekan z Australského institutu pro oceánografii.

Podle něj je prakticky jisté, že podobné zranění mohl způsobit jen druhý žralok bílý. „Má to svůj důvod, že jsou alfa predátory,“ konstatoval odborník.

Druhý žralok jako potrava

Diskuze o tom, zda žraloci jsou kanibalové, nebo ne, probíhají ve vědecké obci dlouhá léta. Poslední roky převládá konsenzus, že ano. Meekan to potvrzuje, podle něj jsou kanibalové všichni žraloci včetně největších žraloků bílých.

„Není to jen jeden zmatený žralok, který napadne jiného žraloka, nebo jeden druh žraloka napadající ten druhý. Je to hodně různých žraloků, kteří se napadají navzájem,“ říká profesor. Osobně si myslí, že počet útoků tohoto charakteru se zvyšuje kvůli způsobu, jakým se lidé k parybám chovají. Konkrétně má na mysli lovení pomocí sítí a háků, protože ulovený žralok vydává signály, že je v nesnázích, a ostatní žraloci jej mohou vnímat jako jednoduchou kořist.

Nedávný výzkum Dublinské univerzity ovšem ukázal, že alfa predátoři mají kanibalistické tendence tisíce let. Vědci to zjistili z rozboru zkamenělého trusu prehistorického sladkovodního žraloka orthacanthuse, ve kterém se nacházely zuby čerstvě narozeného žraloka. „Ukazuje to, že i před 300 miliony lety byli žraloci kanibalové. Je to základní vlastnost,“ uvedl profesor.

Expert na žraloky Yannis Patastamatiou, který se výzkumu životu predátorů věnuje na Floridské univerzitě, si myslí, že velké paryby se takto chovají čistě proto, aby ukojily svůj hlad. „Prostě loví, je to kořist. Vnímají se jako jídlo,“ říká. Podle něj jsou žraloci mnohem jednodušší tvorové než savci, ti obvykle pro vzájemné vraždy mají komplexní důvody.

„Spousta žraloků pojídá jiné druhy žraloků a i v rámci jednoho druhu máte větší, starší jedince a menší a mladší. Určitou úroveň kanibalismu tak najdete u všech,“ vysvětluje Patastamatiou. Jako příklad dává žraloky tygří a kladivouny, ti se k tomuto chování uchylují často.

Kanibalismus už od dělohy

Nejen, že jsou žraloci kanibalističtí v dospělosti, jev u nich začíná již před narozením. Odborníci to nazývají nitroděložní kanibalismus. Samice totiž mají dvě dělohy, ve kterých nosí až sedm embryí. Porodí ovšem vždy jen jednoho potomka z jedné dělohy. Je to proto, že první mládě, které se uvnitř dělohy vyklube, se okamžitě vrhá na ostatní a ty sežere. Až mu dojdou, sežere i neoplodněná vajíčka.

I tato zákonitost má své vysvětlení. Mláďata díky proteinům obsaženým ve vajíčkách dostanou kvalitní výživu a narodí se velká a silná – mnohdy velká až jeden metr. Stanou se tak okamžitě predátory a nemusí v moři příliš řešit ochranu.

Zobrazit celou diskusi