Dle řeckých legend byl bohem Diem darován Héliovi, bohu Slunce. Možná i díky tomu je zde léto opravdu dlouhé. Uvádí se, že Rhodos se může pyšnit až 340 slunečnými dny v roce! Nechybí mu krásné pláže, průzračné moře ani poutavá historie. Je to ostrov zrozený pro pořádnou rodinnou dovolenou.

Podoba ostrova je výrazně ovlivněna antickými stavbami, památkami vybudovanými za éry rytířského řádu johanitů i za osmanské nadvlády. Na památku vítězství nad Makedonci byl místními postaven proslavený Rhodský kolos, jeden ze sedmi divů světa (ten dnes už bohužel neexistuje).

Šnorchlování

Na ostrově si nenechte ujít hlavní město Rhodos. Jeho dominantou je staré město s palácem velmistrů a čtyři kilometry dlouhé středověké hradby s několika branami. Místní uličky s obchůdky a tavernami jsou malebné, proto také není divu, že spadají pod UNESCO. Dalším zajímavým místem ostrova je starobylé romantické městečko Lindos. Jeho staré město je nazýváno Zkamenělý sen a je památkovou rezervací. Najdete zde také akropoli s chrámem bohyně Athény. Přilehlé pláže jsou kratší a úzké, zato potěší milovníky šnorchlování.

Letoviska

Jedno z nejživějších letovisek je Faliraki, někdy nazývané »rhodským Las Vegas«. Najdete zde diskotéky, bary, lunapark i akvapark. Hned na okraji Faliraki se ale nachází i klidná místa. Pro ty, kdo si chtějí vyloženě odpočinout, je ideální nedaleko odsud se nacházející lázeňské městečko Kalithea. Má krásné písčité pláže s pozvolným vstupem do vody a s možností šnorchlování.

Poklidnou atmosférou je proslulá také Kolymbia, jejímž centrem prochází dlouhá eukalyptová alej. Kalathos je tradiční vesnička s půvabem a kouzlem pravého Řecka. Letovisko plné zeleně je v okolí vesničky Lardos. Mezi další patří rybářská vesnice Kiotari, Afandou se svou 5 km dlouhou pláží, Ialyssos – Ixia na úpatí hory Filerimos a romantická Stegna.

Jaké tam je počasí?

Denní teploty se pohybují kolem 30 stupňů, noční cca 20, srážky jsou v čase prázdnin jen výjimečně.

Za kolik?

Týdenní letecký zájezd do studia bez stravy nyní české cestovky nabízejí od cca 11 tisíc korun, s polopenzí či all inclusive už od 13 tisíc Kč.

Odskočte si na Kos

Nejčastěji se z Rhodosu podnikají výlety na čarokrásný ostrůvek Symi, po plavbě trvající 2,5 hodiny ale stanete na dalším vyhlášeném řeckém ostrově. Kos, na kterém se v roce 460 př. n. l. narodil lékař Hippokratés, zaujme památkami i termálními prameny.

Rady na cestu

  • Doklady: Stačí občanský průkaz
  • Délka letu: cca 2,5 hod.
  • Peníze: Euro, ceny jsou obdobné jako v ČR
  • Elektřina: Stejný typ zásuvek jako v ČR
  • GSM: Platíte to samé, co v Česku.

Fotogalerie
15 fotografií