Po několika předešlých střetnutích se Rakušané stáhli ke Znojmu, kde se obě vojska utkala nejprve u Dobšic a o den později u Suchohrdel. František I. brzy pochopil, že Francouze těžce podcenil.

Bitva byla co do počtu nasazených vojenských sil srovnatelná s bitvou u Slavkova. Francouzská armáda měla až 100 tisíc mužů, rakouská až 40 tisíc vojáků,“ připomněl Ivan Vystrčil ze sdružení Acaballado, které zorganizovalo letošní rekonstrukci obou bitev.
Na bojišti padlo 12 tisíc vojáků. „Což bylo stejně, jako bylo tehdy obyvatel Znojma. Vzhledem ke Slavkovu se ale jednalo jen o čtvrtinu padlých. Zasloužil se o to Napoleon, který přijal nabízené příměří za volný vstup svých vojsk do Znojma a Brna,“ upřesnil historik Ladislav Mucha.

Dodnes je bojiště pokryto hroby. „V roce 2004 jsme objevili hromadný hrob padesáti francouzských vojáků a jedné markytánky. Zemřela ve věku třicet let a už měla za sebou deset porodů. Vojáci měli mezi 16 a 25 lety a podle holeních kostí byli značně zasaženi syfilidou,“ upřesnil Mucha.

Rekonstrukce bitev u Znojma

Diváci viděli rekonstrukce bitev v sobotu u Dobšic a v neděli u Suchohrdel na místech skutečného bojiště z roku 1809. V bitevním poli se utkalo 350 účastníků ze sedmi zemí. Nejvzdálenější byli z Francie a Belgie. Obě bitvy sledovalo několik tisíc návštěvníků.

Fotogalerie
15 fotografií