Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdina z Černobylu spáchal sebevraždu: Kvůli seriálu se mu vrátily děsivé vzpomínky!

Autor: DH - 
15. července 2019
05:17

Ve věku jedenašedesáti let si vzal život jeden z pamětníků výbuchu čtvrtého reaktoru jaderné elektrárny v Černobylu Kazach Nagashibay Zhusupov. Jeho přátelé tvrdí, že spáchal sebevraždu poté, co zhlédl seriál z dílny HBO o nechvalně proslulé jaderné katastrofě z roku 1986. Série v něm prý vyvolala děsivé vzpomínky.

Hrdinný likvidátor škod po výbuchu čtvrtého reaktoru v Černobylu Nagashibay Zhusupov měl podle jeho rodiny a přátel při sledování miniseriálu Chernobyl od HBO celou dobu slzy na krajíčku. „Všichni jsme se na Chernobyl dívali. Otec koukal a vybavoval si všechnu tu bolest a všechny ty strašné momenty vyšly znovu na světlo. V očích měl slzy, když se na to díval,“ řekla médiím dcera.  

Podle jeho přátel bylo právě i to důvodem, proč si vzal muž v červnu letošního roku život skokem z budovy v kazašském městě Aktobe. Příčinu ale lze hledat i jinde.

Zhusupov byl podle mnohých jedním z prvních, kdo k tragédii v Černobylu v osudnou sobotu 26. dubna 1986 v noci dorazil. „Nikdo nám neřekl, proč nás tam zavolali. Byl jsem jedním z prvních likvidátorů škod v Černobylu, jezdil jsem s traktorem,“ řekl před časem muž v jednom z rozhovorů. Byť pak Kazach pracoval ještě ve výzkumném centru Semipalatinsk, kde se rovněž pracovalo s radiací, slibované státní podpory se mu od státu nedostalo, což ho prý zlomilo.

„Táta od vlády nějakou podporu měl, ale ne takovou, jakou by si představoval,“ podělila se s médii jeho dcera. Měl sen, že bude žít v bytě od státu, jako ostatní lidé, co pracovali na Černobylu a zaplatili za to zdravím. Ale zůstalo to jen snem,“ doplnila. Zároveň se nechala slyšet, že její otec, jemuž se od Černobylu pomalu ale jistě sypalo chatrné zdraví, pobíral od státu směšných 980 korun týdně.

Hřebíčkem do rakve prý pro Zhusupova bylo právě to, že mu stát odmítl přiřknout apartmán pro veterány a místo toho ho donutil ke stěhování i s manželkou a pěti dětmi do hostelu v Aktobe. Právě tam se na seriál o Černobylu všichni společně dívali. Pár dní po skončení série ho pak nalezli mrtvého nedaleko od nového bydliště.

Mareku ( 16. července 2019 10:55 )

Vidím to osobně až za těch 20 let. Furt je to dost živé téma

hasickajana ( 15. července 2019 19:34 )

a klidně by šlo napsat i Nagašibaj Žusupov... ale to by dalo moc práce to dohledat, tak to holt stáhneme z jiných serverů...

maduza ( 15. července 2019 13:58 )

To určitě byl.

a-z- ( 15. července 2019 13:56 )

Tak určitěěěě! Žádnej Černobyl nebyl!

maduza ( 15. července 2019 13:30 )

Konspirační teorie, ale hodí se.

Zobrazit celou diskusi