Také se řadíte do skupiny lidí, kteří dávají přednost dovolené takzvaně „po vlastní ose“? Pokud se i letos chystáte dostat se do vaší snové destinace vaším automobilem, nezapomeňte ho před odjezdem pečlivě zkontrolovat. Můžete si tím ušetřit mnoho starostí a zbytečných výdajů. Na co nesmíte zapomenout?

1. Baterie a  podvozek

Před cestou nezapomeňte zkontrolovat autobaterii. Je dobré ji mít rozhodně dobře nabitou a se správným napětím. Kontrola podvozku a výfuku se standardně dělá jen pohledem.

2. Olej a další kapaliny

Olej zvládne doplnit snad každý. Také se nezapomeňte podívat na stav filtru. Od věcí také není kontrola chladicí kapaliny a tekutiny posilovače řízení.

3. Brzdy a tlumiče

Vedle stavu brzdové kapaliny přezkoumejte stav brzdového obložení a kotoučů. V servisu běžně kontrolují i účinnost a symetrii brzd a změří i opotřebení tlumičů.

4. Světla

Světla jsou základ! Zvlášť pokud plánujete jízdu přes noc. Každý řidič ví, že špatně nastavené světlomety jsou hazard.

5. Čelní sklo, stěrače a ostřikovače

Máte-li poškozené sklo, určitě ho před dovolenou vyměňte, nebo alespoň opravte. Horko zvětšuje praskliny a zvlášť na ně jsou zahraniční policejní kontroly dost citlivé. Péči věnujte i stěračům. Špatně stírající stěrače mohou z dlouhé cesty udělat peklo.

6. Pneumatiky

Nahustit gumy na správný tlak dokážete sami. Rozhodně to udělejte – jízda bude bezpečnější a také úspornější. Zkontrolujte také hloubku dezénu, minimum je 1,6 mm.

7. Motor

Pokud se vám nezdá chod motoru, jeho zvuk či těsnost, zajeďte urychleně do servisu. V žádném případě se nespoléhejte na to, že ještě jednu dovolenou motor vydrží. Případná oprava v zahraničí vás může finančně položit.

Co dělat, když nastanou komplikace?

Cestování vlastním autem je nesmírně pohodlné a člověk je svým pánem, může se zastavit na spoustě zajímavých místech, která jsou po cestě a tím znásobit svůj zážitek. Nezapomeňte ale zajistit co nejhladší průběh vaší cesty tím, že si včas zjistíte všechny potřebné informace, zajistíte si pojištění, a podobně. V rámci cestovního pojištění se vyplatí pojistit i auto. Pojištění vozidla na cestách vám může zachránit celou dovolenou! Pokud se vám porouchá auto na cestě na dovolenou, máte nárok na asistenci u poruchy, náhradní vozidlo, repatriaci vozidla do ČR, případně náhradní dopravu domů pro vás a vaše pasažéry.