Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš a sex táhnou, čemu se Češi smějí? Kreslíř: Nakreslím pinďoura a národ řičí

  • Autor: Vladimír Blažek - 
    25. 8. 2019
    05:02

    Vtipy o politicích, sexu, blondýnách... smějeme se rádi, ale i vtipy se mění. Co je dneska hlavní téma pro kreslíře? Zbohatnout se na humoru nedá, ale za to za něj hrozí i kriminál. „Nakreslím pinďoura... a národ řičí,“ říká kreslíř Václav Veverka. Prý jsme pokrytci, vtipům se smějeme, ale pak za ně udáváme. Blesk Zprávy zjišťovaly, čemu se dneska Češi smějí nejvíc a jak se v Česku daří humoru.

  • 1.Pinďour, Babiš nebo hemoroidy?

    Zásadní otázka - vede u čtenářů sex nebo politika? Na tom se kreslíři neshodnou. Rozhodně tahle dvě témata patří do TOP čtenářského zájmu. Zeman prý už tolik netáhne a lepší je Babiš. Problém je, že společnost se politicky rozdělila. Prostě každý se směje jinému politikovi a nedá se zavděčit všem. Za to na vtipech o sexu se shodnou všichni. 

    Mirek Vostrý: Podle mého názoru se dnes nejvíc smějeme politickým vtipům a vždy nejvíce tomu, co nyní v politice tzv. frčí. Takže nyní vede jasně Babiš, který odsunul z prvního místa Zemana a Merkelovou. Ti jsou za ním v závěsu. 

    Václav Veverka: Nejúspěšnějším tématem je sex. Jenže jsme pokrytci. Nakreslím pinďoura ... a národ řičí. Ale v ten okamžik, kdy ho budu (pinďoura) chtít vystavit (ne vlastního, nakresleného), budou ti samí lidé, kteří lajkují vtipy na FB, budou požadovat uzavření výstavy a nejlépe i autora, což se málem „našemu“ šéfredaktorovi povedlo. Byl pravomocně odsouzen za vtip na výstavě, ale vyvázl jen „jen s podmínkou“.

    Jan Tatarka: Těch TOP bylo víc, ale s dosahem přes 200 000 byly jednoznačně hemoroidy.

     

    vtipy vtipy | Václav Veverka

  • 2.Sranda nemá hranice, ale bacha

    Jsme v zajetí politické korektnosti, o některých věcech se prostě nežertuje. Genderově nevyvážené vtipy nebo anekdoty o homosexuálech vás dneska pošlou na
    okraj společnosti. Ani ty blondýny už nejsou co bývaly. A černý humor? Tak tam taky už platí „vocamcaď posamcaď “.

    Václav Veverka: Dnes pomalu začíná být tabu vtip na „rasu, pohlaví, životní prostředí, migraci, nahotu… Hergot, pomalu na všechno, zatím na to s chutí kašleme, ale začíná to být nějaké divné. 

    Mirek Vostrý: Choulostivé téma jsou postižení lidé. Sice se to dá zařadit do tzv. černého humoru, ale toto téma je víceméně nevtipné a nevkusné. Na jednom z předchozích ročníků našeho festivalu kresleného humoru jsme se věnovali tématu „Ochrana ohrožených zvířat a rostlin“. Vtipy, pokud se jim dá tak říkat, nebyly vtipné, ale spíš zajímavě nakreslené vážné situace k zamyšlení. Lidi se u toho nebavili, ale snad jim to malinko otevřelo oči.

    Jan Tatarka:  Legrace se dá udělat téměř ze všeho, někdy se musí zvolit citlivější přístup k danému tématu. Humor by se neměl někomu vyloženě vysmívat či mu ubližovat. Měl by naopak lidem zpříjemnit den a nejlépe navodit dobrou náladu.

    Roman Kelbich: Nedělám si legraci z náboženství (No dobře, párkrát jsem to porušil) a z tělesných postižení. Výjimkou však byla např. situace, kdy si hendikepovaní členové kapely The Tap Tap sami řekli o sbírku vtipů nazvanou „Načerno“, čímž jistě překvapili kdekoho svým obrovským nadhledem a smyslem pro humor.

    vtipy vtipy | Mirek Vostrý

    Starý vtip není vtipný. Dřív jsme se smáli anekdotám o Pepíčkovi nebo Husákovi. Dneska by je půlka lidí nepochopila a druhá by je považovala za trapné. Prostě i smysl pro humor se mění. Kam jsme v posledních letech posunuli? 

    Jan Tatarka: Humor a ztřeštěné komiksy kreslím od roku 1985, takže podle mě se dnes smějeme trochu drsnějším věcem. Já si vzpomínám na jednu úsměvnou příhodu, která tohle popisuje. Nabízeli jsme v soukromé trafice k prodeji časopis černého humoru ORAZ, dnes už nevychází, a paní trafikantka nás vyhodila se slovy, že takový hnus a perverznosti, jako je černý humor, v trafice nechce. Vtipné bylo, že za sebou měla celou plejádu dostupného porna té doby.

    Václav Novák: Dříve byl kreslený humor zaobalenější, v náznacích, jinotajích a čtenář o něm i rád trochu přemýšlel. Doba je rychlá a informační smršť vražedná. Čtenář to musí dát během prvních pěti vteřin na první dobrou, jinak roluje dál. Vlastně si tak změnu vynutil. Takže teď jsou úspěšné věci, které jdou rovnou do živého

    Václav Veverka: Mění se jen politické téma. Jinak je to pořád stejné a k výrazným změnám nedochází. Samozřejmě, že z vtipů vymizelo vše, co již v dnešní době neexistuje. Například označení příslušník SNB a zelené uniformy, bílé sanitky, dnes jsou žluté apod.

    vtipy vtipy | Václav Novák

  • 3.Kdo se směje poprvé?

    „Kdo se směje naposledy, ten se směje nejlíp,“ praví přísloví. Ale kdo se vtipům směje jako první? Kdo prověřuje kvalitu toho, co se dostane ke čtenářům? Za každým kreslířem stojí silná žena. A to dokonce i za tím, který o ženách kreslí vtipy. 

    Václav Novák: Prvním kritikem je partnerka. Nepohybuje se na sociálních sítích a čte jen hlavní zprávy obecně. Není moc ovlivněná internetem. Pokud se zasměje, je to ok. Líbit se to bude všem.

    Václav Veverka: Mým prvním kritikem bývá, kdo by to byl řekl, manželka. Pokud jí ten vtip ukážu. Pak jsou dvě možnosti – když si zaťuká na čelo, zbystřím a říkám si: „to by mohlo bejt dobrý“… když se jí to líbí, jsem ostražitej. 

    Jan Tatarka: Mým prvním kritikem jsou moje slzy! Když u kreslení pláču smíchem, tak vím, že ostatní budou také! Čím méně slz, tím vlažnější fór.

    Mirek Vostrý: Nejlepší je moje žena. Pokud se jí to líbí, vím, že je vtip dobrý. Pokud začne kritizovat, vím, že vtip musím předělat. Mám to vyzkoušené. Ta moje holka na to má prostě čuch.

  • 4.Vtip o Ježíšovi a rozpárané břicho

    Dělat vtipy není žádná sranda. Asi to znáte . Každý nemá smysl pro humor, i když si to myslí. A nebo ho má, ale tak nějak není kompatibilní s tím vaším. Občas se stane, že po vtipu místo smíchu přiletí facka. Kreslit vtipy v Česku je něco jako bungee jumping bez gumy.

    Václav Novák: Že budu viset, jsem už četl párkrát. Jeden bolševik mi napsal, že už se těší, až mi bude párat břicho. Ale to je jen facebookový folklór. Horší je, že bydlím na dělnickém sídlišti a občas mi něco přiletí do okna. Prokopli mi blatník a třikrát propíchli pneumatiky.

    Mirek Vostrý:  Jednou jsme vystavovali na faře, kde nám to umožnil místní farář a všechny vtipy schvaloval. Přesto se tam dostal jeden vtip na Ježíše a jednoho návštěvníka to tak rozčílilo, že vtip málem strhnul a znehodnotil.

    Václav Veverka: Vlastně mně se zatím nestalo, že by mi někdo vyhrožoval, jen u těch politických mi občas někdo napíše, že jsem trapnej. Ale na druhé straně mě strašně potěšilo, když mi „fanoušek“ napsal, že od doby Kantorka se tak dobře nepobavil.

     

    vtipy vtipy | Václav Novák

  • 5.Veselá bída

    Peníze jsou až na prvním místě, takže se Blesk Zprávy českých kreslířů zeptaly, jestli by je práce uživila. A výsledek je stejně jasný jako neveselý. Pokud umíte kreslit a jste vtipní, nebo si to aspoň myslíte, zkuste se radši živit jinak. Na obrázcích v Česku opravdu nezbohatnete.

    Mirek Vostrý:  Kresleným humorem se uživit nedá. Není tu tolik příležitostí. Vlastně tu vychází jen asi dva časopisy (jeden z nich je náš časopis Tapír) a to je málo. Aby se tím mohl někdo živit, tak pokud by měl tolik poptávek , kde mu to zaručeně otisknout, musel by jich nakreslit stovky denně.

    Václav Novák: Je to otázka honoráře. Šéfredaktor je za hospodářský výsledek odpovědný majitelům a ti se většinou domnívají, že umělec by měl trpět.

    Václav Veverka: Aby se člověk humorem uživil, je takřka nemožné, asi i v zahraničí (alespoň co vím). Vítězové velkých soutěží dostanou třeba 400 euro, ale je to z 1000 vtipů jeden. Stálou práci pro periodika má pár jedinců.

    Jan Tatarka: Kresleným humorem se asi uživit dá, ale já tvořím jen pro radost, takže toto téma mne nechává klidným.

    Roman Kelbich: Živit se jen kresleným humorem by bylo asi fajn, ale je to bohužel nejspíše jen naivní představa. Snad kdyby měl člověk štěstí, měl dobré kontakty a pracoval i pro zahraničí, tak by to možná fungovalo, ale musel by se dost otáčet, což by mohlo být kontraproduktivní. Spíše je lepší nechat si kreslený humor jako „bokovku“ a k tomu dělat i něco jiného.

    vtipy vtipy | Mirek Vostrý

     


Monikay ( 25. srpna 2019 09:54 )

nevím koho kreslíř nazývá národ, ale všichni to nebudou

havran2 ( 25. srpna 2019 08:48 )

ČEHO SE TI BLBOUNI JEŠTĚ NECHYTNOU !

xxxx678 ( 25. srpna 2019 08:30 )

"Dobrý den pane poslanče, Vy nás nepoznáváte? My jsme ti pitomci, co Vás volili."

barracuda.sro ( 25. srpna 2019 07:59 )

To je ale snůška trapnosti ! A prý vtipy ?

Eva4321 ( 25. srpna 2019 07:51 )

To se ani nedalo prohlédnout do konce🤮

Zobrazit celou diskusi