Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lucie pomáhala hledat kolegyni partnera. Podvodná seznamka ji obrala o peníze

Autor: Hana Langrová - 
22. července 2019
06:20

Nikdo nechce zůstat sám, a tak lidé stále častěji loví partnery na seznamkách. Ty se na tom snaží čím dál více vydělat. Důvěřiví uživatelé, hlavně ti ze starších ročníků, tak zadají platební údaje a potvrdí tím členství na několik měsíců. Z karty se tedy nestrhne jen inzerovaná nepatrná částka, ale klidně i tisíce korun. Napálila se i Lucie (30). Chtěla pomoci své padesátileté kolegyni, která nemůže najít vztah. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak se bránit a jakým způsobem co nejrychleji vypovědět smlouvu.

Chtěla pomoci rozvedené kolegyni z práce, která má problém se seznámením. Nakonec přišlo několikadenní řešení s bankou, dTestem a ČOI. Lucii (30) požádala její starší kolegyně, jestli by jí nepůjčila platební kartu, že potřebuje zaplatit pouhých 39 Kč. „Byla jsem ten den unavená a těšila se domů. Před odchodem mě kolegyně prosila, že její kartou nejde platit přes internet, nepřemýšlela jsem a zaplatila jsem jí tu směšnou částku,“ vypráví mladá žena z Prahy.

Jaké bylo její překvapení, když se jí z karty strhlo téměř 500 korun. „V tu chvíli mě teprve napadlo zadat jméno seznamky Singles50 do Googlu a omyl mě pot, protože se na mě vyvalilo množství podvedených žen a mužů,“ dodala Lucie a dnes už ví, že pokud bude někam zadávat svoje platební údaje, nejdřív si web progoogluje. „Navíc za pár dní jedu na dovolenou, takže jsem si nemohla ani zablokovat kartu, protože by mi nestihli vydat novou,“ stěžuje si žena.

Háček je v automatickém prodloužení členství

Nestačí pouze zmínka o automatickém prodlužování v obchodních podmínkách poskytovatele. Aby bylo ujednání o automatickém prodlužování členství na seznamce platné, je nutné, aby provozovatel portálu informoval spotřebitele dostatečně srozumitelným a jasným způsobem, a to ještě před tím, než dojde k uzavření smlouvy,“ upozorňuje advokát Petr Novák z Vaše nároky.cz.

Podle něj může docházet k tomu, že bude tato podmínka zmíněna nepřehledným způsobem, kdy si spotřebitel takové podmínky nevšimne. Je proto třeba dbát zvýšené opatrnosti. „Další problém nastává v případě, pokud mají tyto seznamky sídlo ve státě, který neleží v EU, a unijní legislativa se na ně potom nemusí vztahovat,“ vysvětlil Blesk Zprávám Novák.

Online seznamky zpravidla lákají na měsíc na zkoušku zdarma nebo za sníženou cenu, upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest. „Pokud po zkušebním období uživatel členství aktivně neukončí, bude se divit, protože seznamka mu jej automaticky prodlouží. Seznamky ale o prodloužení velmi často informují způsobem, který vůbec nesplňuje zákonné požadavky,“ řekl Zelený.

Takový spor se podle advokáta z Vašich nároků.cz řeší velmi obtížně a je potřeba se obrátit na soud. Zákazník nikdy nemá jistotu, že sport vyhraje. „Problém nastává v případě, že mu taková informace poskytnuta byla, i když velmi nepřehledným způsobem. Konkrétní posouzení nároku seznamky bude záviset na posouzení soudu a není vyloučeno, že jí soud nárok přizná,“ dodal Novák.

Zablokovat kartu nestačí. Jde o čas

Jakmile má společnost údaje o platební kartě, může si naúčtovat poplatek za čtvrtletní či půlroční prodloužení v několikatisícové výši. „Vymáhání částky zpátky je složité, stejně jako jakákoliv komunikace se seznamkami. Pouhé zablokování karty však nestačí, i když se může zdát, že pokud nejdou strhnout peníze, není tu problém. Případnou smlouvu se společností je třeba včas před prodloužením ukončit, a to i v případě, kdy si uživatel myslí, že podnikání seznamky je nelegální,“ varuje Lukáš Zelený.

Podle něj je samozřejmě ideální platební údaje žádné takové společnosti nesdělovat, ale když už se uživateli něco takového stane, je nutné nebýt pasivní a jednat rychle. „Nejspolehlivější je odstoupit od smlouvy do 14 dnů od registrace. Je to totiž zákonné právo každého spotřebitele, což zrušení smlouvy výrazně zjednodušuje,“ poradil Blesk Zprávám Zelený.

V nejhorším případě pomůže banka a chargeback

S pozdější výpovědí to už je složitější, protože pravidla pro ni určují společnosti ve svých obchodních podmínkách. „Řada požadavků seznamek ohledně výpovědi je vůči spotřebitelům nepřiměřená, takže se k nim ze zákona nepřihlíží, ale i tak dokážou ukončování členství v seznamce zkomplikovat. Někdy uživateli nezbude nic jiného, než se obrátit s žádostí o takzvaný chargeback na svou banku a domáhat se vrácení stržených peněz s její pomocí,“ uzavřel právník

Zákazníkům, kteří už se napálili, mohou banky pomoci tzv. chargebackem. „Spotřebitel nemá na chargeback právní nárok, ale zkušenosti Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci ukazují, že banky ho často provádějí pro své klienty dobrovolně. Někdy tak činí i v případě dodání zcela jiného než objednaného zboží,“ poradil Blesk Zprávám už v minulosti tiskový mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Například na Českou spořitelnu se v loňském roce obrátilo zhruba 14 tisíc klientů, kteří reklamovali zboží či služby zaplacené kartou v internetových obchodech. „Ve srovnání s loňským rokem, jde o 35% nárůst reklamací,“ uvedl tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý a dodává, že většina reklamací se týká nespokojeností se službou, nedodání zboží nebo padělků. Banka se snaží vyhovět svým klientům a v 90 procentem se jí to loni podařilo, chargebackem vrátila platby v hodnotě více než 170 milionů korun.

 

libormer ( 22. července 2019 09:13 )

Já si našel přítelkyni v seznamce Grand, takže doporučuju.

jentakien ( 22. července 2019 08:30 )

NO ty jsi chytrý jak děd Vševěd! Dozajista šťastně ženatý co čumí celý den na netu a pin.dá svoje žvásty obklopený hordou krasavic co ho ovívají palmovým listem jako pašu

Taurus70 ( 22. července 2019 07:06 )

Pokud se clovek neumi seznamit prirozenym zpusobem musi pocitat s riziky😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi