Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tuhé mýdlo nezatracujte. 7 tipů, jak ho v domácnosti skvěle zužitkujete

/
  • Tuhé mýdlo využijete v celé domácnosti!
    Tuhé mýdlo využijete v celé domácnosti! (istock.com)
    17. srpna 2023 ● 06:00

    I když jste už vyměnili tuhé mýdlo za tekuté, nejspíš doma nějaký ten kousek pořád máte. Nehodí se ale zdaleka jen na mytí, má totiž spoustu jiného využití. Podívejte se s námi na netradiční tipy.

    Je sice pravda, že oblíbenost klasického tuhého mýdla už není zdaleka taková. Nahradila ho totiž praktičtější tekutá mýdla. Ale pokud vám doma nějaký ten kousek zbyl, nevyhazujte ho. Nebo si klidně kupte nový za pár korun. Uvidíte, že se to vyplatí. V domácnosti vyřeší spoustu různorodých problémů. A zdaleka ne jen v koupelně.


  • 1.

    Svěží prádlo

    Autor: iStock

    Tento tip nejspíš znáte od svých babiček, které mýdlo vkládaly mezi prádlo, aby krásně vonělo. Klidně je napodobte a dejte tuhé mýdlo všude tam, kde chcete provonět ložní prádlo či oblečení. Vložte do šuplíků nebo zavěste v síťce do skříně. Pokud bude mít levandulovou vůni, ochráníte navíc své svršky před šatními moly.


  • 2.

    Zápach z bot

    Autor: iStock

     

    Trápí vás zapáchající boty? Nemusíte utrácet za nejrůznější drahé spreje. Stačí, když na noc vložíte do každé boty kousek mýdla. Krásně absorbuje pachy a ráno budete mít po problému. Z bot se bude linout příjemná vůně a vy se už nebudete stydět se někde vyzout.


  • 3.

    Zamlžené zrcadlo

    Autor: iStock


    Rozčiluje vás zamlžené zrcadlo po každé sprše? Vzpomeňte si na tento trik, než se oddáte horké koupeli. Pokud zrcadlo potřete mýdlem a šmouhy vyleštíte suchým hadrem, vytvoříte na něm ochrannou vrstvu, a zrcadlo se tak párou z horké koupele nebude mlžit. Vedle zrcadel tento trik samozřejmě můžete použít například i na brýle a cokoliv dalšího, co se zamlžuje.


  • 4.

    Zaseknutý zip

    Autor: iStock


    Problém se zaseknutým zipem zažil asi každý. Ušetřete si čas a nervy a vezměte si na pomoc tuhé mýdlo. Pokud projedete zoubky několikrát tuhým mýdlem, zip se uvolní a je po problému.

  • 5.

    Snadné šití

    Autor: iStock

    Pokud rádi šijete, pak se vám další triky s mýdlem budou určitě hodit. Některé druhy látek jsou klouzavé a jehla se do nich špatně zapichuje. Jednoduše tento problém můžete vyřešit tak, že jehlu zasunete do mýdla. Hrot bude pak hezky namazaný a šití bude hračka. Z mýdla můžete vytvořit i šikovný jehelníček, a jehly tak budete mít neustále připravené k šití.


  • 6.

    Otravné skřípání

    Autor: iStock


    Nepříjemné skřípání nábytku či dveří dokáže pořádně otrávit. Pokud nemáte po ruce žádný vhodný olej na promazání, nezoufejte, protivný zvuk nemusíte dále snášet. Stačí sáhnout po obyčejném mýdle. Potřete spodní část zásuvek nebo panty a vše je vyřešeno.


  • 7.

    Trik pro kutily

    Autor: Profimedia.cz

    Nakonec ještě jeden tip pro kutily. Mýdlo se může skvěle hodit i při šroubování, zatloukání nebo řezání. Namažte závity šroubů, hřebíky nebo pilku jemně mýdlem a uvidíte, že po promazání budou kutilské činnosti opravdová hračka. Mýdlo využijete i tehdy, když vám jde odemykání ztuha. Pokud přejedete zubatou část klíče párkrát mýdlem, půjde to najednou jak po másle.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 3

Bleskoska: Zapomněli na ten nejčastější trik , a sice se šuplíkem, který se, hajzlík jeden, blbě zasouvá - namazat suchým mýdlem. Smradalvé boty vyčištěte savem nebo octem - ředěnými. Jedná-li se o plíseň, boty vyhoďte, škoda si ničit zdraví. Některé boty lidi prostě perou v pračce, výsledek je super, co jsem kdy viděla, já neperu, páč se bojím o pračku i o boty.

(25. 07. 2019 11:35)

karlos107: Hlavně že všechno SKVĚLÉ. To je slovní zásoba od novinářů... spíš demence.

(25. 07. 2019 10:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy