Vyberte si recept na grilovanou cuketu:

S česnekem  
V alobalu   
S mozzarellou  
Plněná masem

Cuketa z grilu je výtečná jako předkrm, pikantní jednohubka s chlebem, příloha k masu, skvěle však poslouží i jako lehký oběd či večeře. Nejlépe chutná ještě teplá, zužitkovat se ale dají také vystydlé zbytky. Ty skvěle chutnají i druhý den v jakémkoliv zeleninovém salátu.

Jak správně grilovat cuketu? 4 rady

1. JAKÉ PLODY POUŽÍT Nejvhodnější ke grilování jsou mladší plody. Čím je cuketa starší, tím je totiž její slupka silnější a tím pádem i tužší a semínka uvnitř větší. I takový plod ale zužitkujete. Starší kousky jsou totiž ideální k vydlabání a následnému naplnění.

2. JAK SILNÉ PLÁTKY Plod nakrájejte na šikmé plátky silné asi 1 centimetr. Slabší by se vám mohly přilepit na rošt a větší část dužiny by ve finále zůstala na něm. Praktickým doplňkem je grilovací tácek nebo speciální grilovací rošt na zeleninu, vystačíte si ale i s alobalem. 

3. MÁ SE NECHAT VYPOTIT Pokud dáváte přednost cuketě sušší, osolte ji a nechte vypotit. Stačí tak 10-15 minut. Přebytečnou tekutinu pak osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Příznivci šťavnatější verze se mohou rovnou pustit do ochucování, ať už kořením či naložením do marinády. Počítat však musíte s tím, že vlhčí cukety je třeba připravovat zprudka na hodně rozpáleném grilu, aby si zachovaly šťavnatost.

4. JAKÝ OLEJ NA GRILOVÁNÍ Nejvhodnější je řepkový, který je chuťově neutrální a vydrží vysoké teploty.

Recepty z cukety na grilu

Možností, jak dochutit cuketu je spousta: použít můžete bylinky, oblíbené kořenící směsi, skvěle se hodí česnek. Milovníci říznějších chutí sáhnou i po chilli. Před podáváním můžete cuketu ochutit také ovocným, vinným nebo balzamikovým octem. Stačí pár kapek. Jestli se ale bojíte experimentovat, vyzkoušejte některý z populárních způsobů přípravy. 

Grilovaná cuketa s česnekem

1. V míse smíchejte olej, prolisovaný, nastrouhaný či utřený česnek dle chuti, najemno nasekané čerstvé bylinky, případně sušené, přikápnout můžete i trochu bílého vína.

2. Cuketu nakrájejte na kolečka nebo šikmé plátky, posolte, nechte vypotit a otřete. Pak ji naložte do marinády a dobře promíchejte, aby se dostala všude. Alespoň hodinu pak nechte uležet.

3. Grilujte na rozpáleném grilu ideálně na grilovacím tácku. Během grilování kolečka potírejte zbylou marinádou a průběžně otáčejte. Hotová cuketa by měla mít nádherně zlatavou barvu. Při posledním otočení můžete kolečka jemně poprášit nastrouhaným parmazánem. Podle chuti osolte a opepřete.

Cuketa na grilu s mozzarellou

Jemná smetanová chuť mozzarelly se ke grilované cuketě skvěle hodí. Připravit z nich můžete buď vynikající lehký salát, nebo třeba báječné jednohubky.

1. SALÁT Cuketu nakrájejte na tenčí kolečka, potřete je z obou stran olejem a ogrilujte. Ochuťte solí a pepřem. Hotové dejte do misky, přidejte směs křupavých listových salátů, na kousky natrhanou mozzarellu (hezky vypadají také baby mozzarelky), přidejte pár lžic bazalkového pesta, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a nakonec posypte nasucho opraženými piniovými oříšky.

2. JEDNOHUBKY Cuketu nakrájejte podélně na tenčí plátky. Potřete je z obou stran olejem, ogrilujte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou od přebytečného oleje. Ochuťte solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na špalíčky, na každý položte lístek čerstvé bazalky a zaviňte je do ogrilovaného plátku cukety. Ozdobte ogrilovaným cherry rajčátkem a spíchněte párátkem.

Grilovaná cuketa v alobalu

Jako příloha ke grilovanému masu, ale i jako samostatný bezmasý chod, se skvěle hodí na grilu zapečená cuketa s rajčaty a sýrem.

1. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte, nechte vypotit a přebytečnou tekutinu vysušte. V misce smíchejte olej s prolisovaným česnekem a tymiánem.

2. Na dostatečně velký kus alobalu pak vrstvěte plátky cukety, každou z vrstev osolte, opepřete a potřete ochuceným olejem. Milovníci slaniny mohou každou vrstvu proložit jejími plátky. Hodí se i na slaboučká kolečka nakrájená cibule.

3. Nakonec povrch poklaďte celými cherry rajčátky, proložte je lístky čerstvé bazalky, potřete ochuceným olejem a vše zabalte do úhledného balíčku.

4. Grilujte asi 30–40 minut. Ke konci balíček nahoře opatrně rozevřete, povrch posypte strouhaným tvrdým sýrem nebo nivou a pod poklopem zapečte.

Plněná cuketa na gril

Pokud potřebujete zpracovat cukety větší, oceníte určitě recept na cuketu plněnou. Variant náplní je celá řada. Ať už těch masových, či bez něj. Nebojte se experimentovat. Využít můžete cokoliv, co zrovna v lednici máte. Výsledek tak bude pokaždé jiný, vždy ale perfektní.

ČÍM NAPLNIT CUKETU? Oblíbená je například náplň z na pánvi osmaženého mletého masa, do kterého zužitkujete zbytky vydlabané cukety, povadlé papriky i měkká rajčata. Na náplň ale můžete použít i maso kuřecí, nakrájenou šunku či další uzeninu, houby, různé sýry, a to i včetně těch čerstvých smetanových.

1. Směs osolte, opepřete a okořeňte dle chuti. 

2. Plněné cukety grilujte zakryté na dobře rozpáleném roštu asi 10–20 minut.