Krasky krátkoocasé jávské jsou výrazně zbarvení ptáci podobní strakám, kterých ve volné přírodě žije podle posledních odhadů méně než 50. V lidské péči je v současné době díky odchovům v Indonésii a evropských zahradách 69 jedinců. Jako první v Evropě odchovala krasky před třemi lety pražská zoologická zahrada. Zoo Whipsnade pak bude pátou evropskou zoo, která se do celosvětového záchovného programu těchto ptáků zapojí.

„Náš sameček krasky odjíždí z rozhodnutí koordinátora chovu, aby v Zoo Whipsnade vytvořil pár se samičkou ze Zoo Chester. Je to důležitý krok zejména s ohledem na fakt, že aktuálně jde o jeden z nejohroženějších druhů ptáků vůbec,“ uvedl kurátor pražského chovu ptáků Antonín Vaidl.

Odchov krasek přitom není jednoduchý. Pražská zoo k tomu například používá maňásky, které imitují dospělou krasku. U krkavcovitých ptáků, mezi které patří i krasky, totiž dochází k takzvanému vtištění, kdy by se mláděti při umělém odchovu vtisknul člověk a pro další chov by tak bylo ztraceno. Při použití maňáska zpodobňujícího dospělou krasku k tomuto chybnému vtištění nedochází a může se tak podařit odchovat mládě se správnými návyky, uvedla zoo.

Video
Video se připravuje ...

Sameček vzácné krasky z pražské zoo odcestoval do Británie, kde bude součástí chovného páru. Zoo Praha

Fotogalerie
8 fotografií