Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Horko masakruje kuřata. Pomohlo by sprchování, říkají veterináři

Autor: ČTK - 
26. července 2019
09:00

Veterináři letos zatím evidují kvůli vysokým teplotám úhyn 25.000 ptáků celkem na pěti hospodářstvích v důsledku přehřátí. Je to podobné jako loni, kdy jich za srovnatelné období v pěti případech uhynulo 30.000. Sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Letos zatím nebyl úhyn celé haly, vždy uhynula pouze část chovaných ptáků. U prasat veterináři kvůli vysokým teplotám žádný hromadný úhyn nezjistili, kvůli selhání ventilace jich však uhynulo v jednom případě 1800.

Počty uhynulých zvířat se snižují. Ještě v roce 2017 bylo v ČR 11 hromadných úhynů drůbeže, v osmi z nich šlo o problémy s ventilací při vysokých teplotách. Zahynulo při nich kolem 100.000 ptáků. Šlo tak o přibližně stejný počet zvířat, která byla utracena při předloňské epidemii ptačí chřipky. Podle výroční zprávy SVS veterináři loni na jatkách prohlédli při porážce 115,5 milionu kusů hrabavé drůbeže.

"Nově od roku 2017 jsou chovatelé do svých pohotovostních plánů povinni uvádět čas, po který je možné v případě výpadku zdroje energie ve stájích s umělým ventilačním systémem udržet dobré životní podmínky pro zvířata a uvádět osobu zodpovědnou za údržbu a funkčnost náhradního energetického zdroje," dodal Majer.

Veterináři obecně připomínají, že chovatelé by měli být v horkých dnech obezřetní, a starat se mimo jiné o pitný režim zvířat. Chovatelé by tak v současném teplém období měli dbát na pohodu zvířat, věnovat zvýšenou pozornost napájení, chlazení a větrání.

Ve velkochovech prasat a v kravínech je při extrémních teplotách vhodné zvířata chladit sprchou. Zvířata na pastvě, hlavně krávy a ovce, musí mít na pozemku možnost, kde by si mohla odpočinout ve stínu, také musí mít zajištěné zdroje vody. Podle veterinářů vypijí dospělá prasata 25 litrů vody za den, ovce 20 litrů, dospělý skot 40 litrů a dojnice mezi 100 a 180 litry denně.

Zobrazit celou diskusi