Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žena z ČSSD povede kulturu? Ve hře je Kalistová, i Paroubek radí vyměnit Šmardu

Autor: ČTK, simao - 
26. července 2019
17:19

Michal Šmarda zůstává adeptem ČSSD na ministra kultury, ve čtvrtek to potvrdil i stranický šéf Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman se však tuhle nominaci přijmout zdráhá. Pokud ve středu 31. července odvolá Antonína Staňka, jak slíbil, přijde resort kultury dočasně o ministra. Další krok totiž Zeman oznámil až na 15. srpna. A stále častěji se skloňuje jméno náměstkyně Kateřiny Kalistové, která by řízení mohla převzít. Expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se pak nechal slyšet, že by se sociální demokraté měli Šmardy vzdát.  

 „Je to zkrátka nějaký názorový střet mezi prezidentem a sociální demokracií. Teď je jasné, že pan ministr Staněk skončí, ale prezident jasně neřekl, že pana Šmardu nebude jmenovat. On řekl, že se vyjádří k nominaci sociální demokracie – bohužel až za dva týdny,“ upozornil pro iDnes.cz. Andrej Babiš (ANO). Ten věří, že jasno o ministerstvu bude nejpozději 26. srpna – tedy po vládních prázdninách.

„My jsme splnili všechno, co se od nás v této věci očekávalo,“ oponuje Jan Hamáček (ČSSD). „To, že pan premiér neuspěl u pana prezidenta, nás netěší, to, že pan prezident znovu ten termín posunul, nás netěší dvojnásob. Ale znovu říkám: to není vina sociální demokracie,“ vzkázal.

Hamáček podotkl, že stále platí usnesení předsednictva ČSSD, že nominantem je místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Paroubek radí vyměnit „býka“

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek Blesku řekl, by prý na místě Hamáčka a Babiše vyměnil nominanta. „Chce to, jak říkají Španělé v koridě, Altro toro. Tedy jiného býka,“ míní. „Prezident Zeman zřejmě považuje pana Šmardu za zcela nekompetentního řídit ministerstvo. To je neodstranitelná vlastnost,“ dodal.

Přitom právě Paroubkovi nechtěl tehdejší prezident Václav Klaus jmenovat Davida Ratha ministrem, kvůli čemuž Paroubek hlavu státu nazval vrtošivým staříkem a odmítal uhnout, dokud nedosáhl svého.

Tah Kalistovou?

I současná ČSSD však dobře zná situaci, kdy se prezident postavil proti jejímu nominantovi. Hamáček neuspěl, když navrhoval europoslance Miroslava Pocheho na post ministra zahraničních věcí. Tím se nakonec stal Tomáš Petříček. Ten v minulosti působil jako náměstek ministryně práce a sociálních věcí a poté od srpna 2018 do října 2018 i jako náměstek právě v Černínském paláci, který dnes řídí. 

Přijde v ČSSD opět tah náměstkem, respektive náměstkyní? Kateřina Kalistová je náměstkyní pro řízení sekce živého umění. Že by mohla převzít řízení celého ministerstva, o tom mluvil i premiér Babiš. A než ČSSD navrhla Michala Šmardu, právě o náměstkyni Kalistové se spekulovalo jako o kandidátce na ministryni. Kalistová však v květnu na dotaz ČTK uvedla, že o funkci neuvažuje.

„Nikdo z nás už to nechce prodlužovat, protože jsme všichni z toho unavení. Je to spor, který nás všechny otravuje,“ podotkl Babiš. V tom, že by ministerstvo kultury do jmenování nového ministra dočasně vedla první náměstkyně Kalistová , Hamáček problém nevidí. „Já předpokládám, že to vychází z řádů ministerstva kultury, v případě, že není přítomen ministr, tak ho zastupuje první náměstek,“ řekl.

Vedla i televizní radu, náměstkyní již za Hermana

Absolventka pražských práv Kalistová v minulosti působila jako ředitelka Nadace Lvíče (zabývající se podporou a ochranou dětí a nezletilé mládeže) či tajemnice prezidenta Filmového festivalu pro děti a mládež Zlín. Je členkou ČSSD, v minulosti se angažovala i v rámci Mladých sociálních demokratů. Na ministerstvu kultury jako náměstkyně působila poprvé již v letech 2006 až 2007.

Později však působila také coby předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, v jejímž čele ji vystřídal v roce 2014 současný předseda Ivan Krejčí. Na svou funkci rezignovala Kalistová ke konci února 2014 a vrátila se k roli ministerské úřednice.

První náměstkyní na ministerstvu byla totiž již za ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), na starost tehdy dostala odbory církví, mezinárodních vztahů, médií a audiovize, odbor legislativní a právní, odbor autorského práva a samostatné oddělení EU.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD.  - abl
Video se připravuje ...

murQ ( 26. července 2019 20:15 )

Jseš vocas.

murQ ( 26. července 2019 19:42 )

Studovala University of Watterloo v Kanadě a v roce 2003 studovala na Puškinově institutu ruského jazyka v Rusku.
Tak to je tak v kostce. Političky jsou polochlapi, po otcích. Nic proti nim.

murQ ( 26. července 2019 19:39 )

Kalistová, tři děti a kandidátka do Evr.parlamentu? Také členkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, z toho od června 2009 do února 2014 radě předsedala. Jak šlo o poplatky na kterejch trvala, zdrhla.

murQ ( 26. července 2019 19:32 )

Zdivočelý emigrant satanas, prej demokrat Jdi sáťo do pr..le.

murQ ( 26. července 2019 19:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa