Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cestující uvízli na letišti, zrušili i lety z Londýna do Prahy. Chaos zasáhl také nádraží

Autor: peb, ČTK - 
26. července 2019
20:47

Britská letiště Heathrow a Gatwick, která obsluhují Londýn, se dnes potýkala se zpožděními. Důvodem byly technické problémy ve středisku řízení letového provozu pro jižní Anglii, které se ale podle střediska pro řízení letů NATS už podařilo dostat pod kontrolu. Kvůli technické závadě byly zrušeny i některé lety mezi Prahou a Londýnem.

„Technický problém ve středisku řízení letového provozu ve Swanwicku z dnešního rána se nám podařilo vyřešit natolik, abychom mohli bezpečně zvýšit rychlost provozu. Ve zbylé části dne očekáváme další zlepšení,“ uvedl v prohlášení úřad NATS. 

Problémy zasáhly řadu letů včetně spojů na pražské Letiště Václava Havla. „V tuto chvíli jsou dnes z Prahy zrušeny dva zpáteční lety na Heathrow a jeden zpáteční let na londýnské letiště City. Situace se v průběhu dne může ještě změnit,“ řekl odpoledne ČTK mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň.

Potíže zasáhly spoj na letiště City s příletem do Prahy ve 12:20 a odletem ve 13:00, lety z Heathrow do Prahy s přistáním v 16:25 a 20:05 a odlety v 17:15 a 20:50. Vedle odřeknutí spojů bude navíc podle webu letiště zpožděna linka z Gatwicku s plánovaným přistáním v Praze v 17:15. Nově by měla přistát ve 20:10.

Porucha zastavila vlaky mezi Paříží a Londýnem 

Kvůli poruše na kabelu napájení na pařížském nádraží Gare du Nord byl dnes narušen provoz vlaků Eurostar mezi francouzskou metropolí a Londýnem, problém ale ovlivnil i linku z britského hlavního města do Bruselu. Informovala o tom agentura Reuters. Cestující na sociálních sítích situaci v Londýně a Paříži popisují jako naprostý chaos.

Doprava z Paříže a do francouzské metropole je vážně narušena,“ uvedl Eurostar v prohlášení, ve kterém varoval, aby lidé cestu po železnici mezi oběma městy raději odložili.

Problémy postihly i francouzského železničního dopravce SNCF, který uvedl, že v brzkém odpoledni očekává obnovení provozu, ač zpoždění mohou přetrvávat.

Lidé na twitteru, kteří dnes chtěli vlaky Eurostar využít, si stěžují na to, že dopravce jim neposkytuje žádné informace a že se na nádraží odehrávají chaotické scény. Další uživatel na twitteru napsal, že je ve vlaku Eurostar do Paříže a že se zdá, že provoz byl obnoven, neboť se souprava dala znovu do pohybu.

Zobrazit celou diskusi