Mnozí z nás si ještě pamatují přechod z analogového na digitální vysílání, který skončil před osmi lety. A podobně bude přechod vypadat i nyní. S tím rozdílem, že televize nebo set-top boxy, které jste tehdy kvůli přechodu koupili, vám nyní nepomohou. Přijímají totiž starší signál DVB-T a ten bude nahrazen novějším DVB-T2.

Programů bude víc

Nový formát postupně od letošního listopadu do roku 2021 zcela nahradí současné vysílání. Stejně jako to dosavadní bude i nové vysílání celoplošné a bezplatné. Hlavními přednostmi jsou kvalitnější obraz a více programů.

Netýká se všech

Druhá vlna digitalizace se týká pouze pozemního vysílání. Část lidí ale přijímá televizní signál prostřednictvím satelitu, kabelu nebo přes internet v takzvané formě IPTV. A těch se změna nedotkne.

Stačí pár stovek

Jestli plánujete novou televizi jako vánoční dárek, dobře si prověřte, že bude umět přijímat DVB-T2 a podporovat formát HEVC/H.265. Nutně ji ale kupovat nemusíte. Prakticky všechny televize vyrobené před rokem 2017 sice nový signál přijímat neumí, ale stačí si k nim pořídit set-top box za zhruba 700 Kč až několik tisíc Kč.

Anebo si za pár stovek měsíčně objednat služby IPTV nebo satelitní vysílání, které často nabízí i větší počet kanálů nebo zpětné zhlédnutí. Kupříkladu v rámci digitální televize O2 TV můžete přijímat vysílání přes internet pomocí set-top boxu i na stávajícím televizním přijímači. Navíc získáte i řadu dalších funkcí, jako je možnost pustit si film v původním znění s titulky, pořady si nahrávat, sledovat vysílání až 7 dní zpětně, a to nejen v televizi, ale i na tabletu či mobilu.

Hledejte tahle loga

Přístroje připravené na změnu nejlépe poznáte v obchodě podle samolepky vydávané Českými Radiokomunikacemi (CRA) nebo podle výčtu prověřených přístrojů na adrese dvbt2overeno.cz. Tam se můžete o nové technologii dozvědět i další podrobnosti. Když přístroj ve výčtu chybí, hledejte loga DVB-T2 a HEVC/ H.625.

Hledejte toto logo
Autor: archiv, O2

Hledejte toto logo
Autor: archiv, O2

DVB-T2 v kostce

■ Kdy: Přechod ze starého signálu DVB-T na nový DVB-T2 začne od listopadu 2019 v Praze, z celého území ČR zmizí starý signál v roce 2021.

■ Koho se týká: Všech, kteří přijímají pozemní (neboli terestriální) vysílání televize. Pro ty, kteří místo antény využívají internet (kupř. O2 TV), satelit nebo kabelovou televizi, se nic nemění.

■ Jak se bránit: nákupem nové televize přijímající DVB-T2, nákupem set-top boxu přijímajícícho DVB- -T2, sjednáním IP TV, přechodem na satelitní televizi, přechodem na kabelovou televizi.

Kdy vypnou starý typ vysílání?
Autor: archiv, O2