Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Jak vyvolat menstruaci bez léků? Tohle jsou osvědčené tipy

...
2. srpna 2019 | 06:00

Nedostavila se vám menstruace? Existuje řada důvodů, proč se tak děje. Můžou za tím být stres, nemoc, ale také přecházení nemoci, změna stravy, hormonální změny, úbytek váhy, ale třeba také těhotenství. Pokud se vás poslední bod netýká, zkuste osvědčené tipy na vyvolání menstruace.

Metody na vyvolání menstruace mají jedno společné: vždycky budou někomu fungovat, ale jinému ne. Co tedy patří mezi osvědčené tipy?

Horká koupel

Teplá voda uvolňuje organismus, snižuje napětí a roztahuje cévy. Většinou se ještě k horké koupeli doporučuje sklenička červeného vína. Je pravda, že alkohol má vliv na lepší prokrvení a látky obsažené v červeném víně zase pozitivní účinek na cévy, asi vás ale nepřekvapí, že žádná studie nepotvrdila přímou souvislost pití červeného vína a dřívějšího příchodu menstruace. Sklenička červeného každopádně může pomoci lépe relaxovat, a to se hodí vždycky. Jen se ujistěme, že se bavíme o přiměřené dávce, tedy o dvou deci maximálně. A pokud doma nemáte vanu, spodní část břicha sprchujte teplou vodou. Můžete přidat i masáže.

Cvičení

Možná jste pár dní před menstruací docela unavená a pohyb je to poslední, na co máte chuť. Správná dávka fyzické aktivity ale naopak dokáže s únavou účinně bojovat. Pohyb může menstruaci vyvolat a také účinně ulevuje od bolestí a nepříjemných křečí. Vyhněte se pochopitelně náročnému a intenzivnímu cvičení nebo trhání rekordů. Ideální je denně alespoň půl hodiny věnovat procházce, lehčímu běhu, jízdě na kole nebo plavání.

Jóga

Speciálním druhem pohybu, který vám může také pomoci, je jóga. Ať už běžná nebo přímo ta hormonální. Ta zahrnuje prvky a dechové sekvence, které jsou přímo zaměřeny na správné fungování ženských orgánů.

Jaké bylinky pomohou na vyvolání menstruace a kdy je potřeba jít k lékaři, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...