Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrtonosný útok kopím v pražském metru: Alexandr odpálil granát a ubodal policistu! Od kruté vraždy uplynulo 17 let

Autor: DH - 
3. srpna 2019
17:34

V pátek 2. srpna uplynulo už 17 let od jednoho z nejhorších činů se znaky terorismu na území České republiky. V roce 2002 došlo k odpálení ručního granátu ve stanici Muzeum na lince A pražského metra. Detonaci způsobil Rus Alexandr Semjonovič Kručinin, který navíc na místě ještě těžce zranil staršího muže a zabil policistu. S sebou měl i další důmyslné, podomácku vyrobené zbraně. Trestu se vyhnul. V cele spáchal sebevraždu oběšením.

Kručinin (†53) byl podle pozdějšího vyšetřování policie životem zdeptaný, zklamaný muž. Když se mu zhroutil celý svět, rozhodl se mstít. V České republice žil od roku 1996. Pracoval tu jako stavební dělník. Jeho manželka spáchala sebevraždu, ze které se nikdy nevzpamatoval, myslel si, že ji někdo zabil. V Praze měl dva syny. Úřady mu navíc neschválily žádost o prodloužení pobytu. Rozhodl se tedy jednat. Zlobil se na všechny a všechno.

V osudný den druhého srpna okolo 18. hodiny nakráčel Alexandr Semjonovič Kručinin do metra ve stanici Muzeum. S sebou měl ruční granát, po domácku vyrobené kopí, tedy v překladu nůž přidělaný na tyči, ruční tříhrannou zbraň v kombinaci s boxerem, jednohlavňovku podobnou střílející tužce, dvouhlavňovku spojenou s nožem a co víc, unikátní osmihlavňovou pistoli ukrytou v krabičce od cigaret Malboro. Vše si bývalý inženýr ve zbrojním průmyslu vyrobil sám. V kombinaci s jeho vážným psychickým stavem to byl vražedný koktejl okolností.

Atentátník nejprve na nástupišti začal řvát, že má v ruce trhavinu, kterou použije, což také udělal. Vzal granát a vhodil jej do kolejiště. Pak nastala ohlušující rána. Následně se začal chovat nekontrolovatelně a agresivně. Nejprve kopím zaútočil na staršího muže, jehož těžce zranil. Nevinné civilisty se pak snažil bránit policista Ján Mato (†39). Toho na místě zavraždil, přičemž se to samé se chystal udělat i jeho kolegyni. V ruce mu však selhala střelná zbraň. Následně ho po jeho řádění konečně zadrželi.

Krátce po činu se spekulovalo o tom, že byl v době činu opilý, ale podle policie to tak nebylo. Věděl přesně, co dělal. Svým jednáním chtěl prý upozornit na špatné zacházení s cizinci na našem území. Policie ho pak obvinila z vraždy, pokusu o vraždu a obecného ohrožení, následně putoval do vazby. Ve věznici na Pankráci si pobyl dohromady 26 dní. Ve čtvrtek 29. srpna 2002 si ve své cele upletl škrtidlo z prostěradla, zavěsil jej na mříž u okna a oběsil se. Za katrem byl v té době sám, jeho spolubydlící byl zrovna u soudu. Kručininovy unikátní zbraně skončily v policejním muzeu a slouží jako smutná vzpomínka na jeho čin.

Monikay ( 4. srpna 2019 17:42 )

to je jak záběr z horroru

Pavel Gross ( 3. srpna 2019 22:33 )

Možná by bylo dobré zmínit, že toho šílence dostal do kravaty holýma rukama bývalý hokejista Jaroslav Český, který se ten den vrátil z US a vůbec nechápal co se děje. Policistka mu poté sdělila, že by to zvládla sama a nasadila mu aspoň pouta. Později byl Václavem Havlem oceněn řádem. Čtu až v podstatě teď co to bylo za magora. On nám to líčil jako běžnou věc. Velká úcta kamaráde. V ČR by toho nikdo nebyl schopný

Evka4 ( 3. srpna 2019 18:57 )

Pamatuji si, jak tam pobíhala policistka, která byla kolegovi platná jak mrtvému zimník. Možná, kdyby tam byli dva policisté, dopadlo by to jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání