Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sportovec uslyšel krutý verdikt: Nemoc mozku ho ale na kolena nesrazila

Autor: DH - 
1. srpna 2019
12:27

Londýňan Simon Brennan (52) zažil obrovský šok. Sportovně založený člověk, který má na svém kontě dva starty na londýnském maratonu, se nedávno dozvěděl, že trpí vážnou a nevyléčitelnou mozkovou nemocí. Choroba u něj postupovala pomalu, ale nakonec mu kompletně změnila život.

Dvakrát stál na startu prestižního londýnského maratonu. Jezdil na kole, účastnil se triatlonů a denně běhal. Během minulého roku dokonce Brit Simon Brennan (52) ze severního Londýna trénoval na extrémní závod Iron Man v Norsku. Třikrát týdně tvrdě dřel, také rád hrál tenis. V říjnu 2018  se mu ale začal měnit život.

„Cítil jsem se divně. Nemohl jsem ze sebe dostat slova tak, jak jsem chtěl,“ popsal pro média změnu svého chování Simon. Podle něj se jeho stav začal hned zhoršovat. Za pouhé dva měsíce, během vánočních svátků, přišly další prazvláštní stavy. „Vytočit ho dokázaly úplně drobné věci, například, když naše tři děti (25, 23 a 18 let) nechaly po předsíni rozházené boty,“ popsala Simonova manželka Sofie. Vše vyvrcholilo, když muž po svátcích nakráčel do své milované práce a zjistil, že ji už nechce dělat.

Simonových stavů si nakonec všiml i jeho šéf, kterému se zdálo, že jeho obličej pozbyl emocí, jako by měl botox. Přestával ovládat, jak se tváří. „Usmívám se na lidi, směju se i nahlas, zívám, aniž bych to chtěl. Je to strašné,“ svěřil se Simon na jaře své ženě. Vyrazili proto do nemocnice, kde přišla zdrcující zpráva. Simon trpí Amyotrofickou laterální sklerózou, nebo také zkráceně ALS.

Nemoc, zvaná též Lou Gehrigova choroba, postihuje motorické neurony mozku a míchy a vyvolává u nich degeneraci. Zhruba řečeno postupně připraví mozek o možnost pohybovat pomocí nervů se svaly v těle. Choroba je nevyléčitelná a smrtelná. Její průběh je různý. Nakonec ale mozek přestane postupně ovládat polykání, dýchání a nakonec se zastaví i srdce. Průměrná doba života s ALS je podle některých výzkumů 2 – 4 roky.

Simona ale ALS na kolena nesrazila, ba naopak. Muž se rozhodl, že světu popíše to, že zákeřnou nemocí může onemocnět kdokoliv. A že je třeba, aby se o ní více vědělo. Se svými příbuznými se tak vydal na 430 km dlouhou osvětovou cestu na kole. Při té vybírali peníze na fond, který se snaží pomáhat rodinám osob postižených ALS.

Zatím ještě dlouhou trasu zvládl, ale příští rok už to bude pro něj velice složité. Nemoc je u něj vážnější, než se předpokládalo, a svaly mu ochabují každým dnem. Než zemře, chtěl by ještě pomoci vybrat fondu na půl milionu liber.  Simon je ale se smrtí smířený a chtěl by vzkázat světu to, co ho naučila až nevyléčitelná nemoc.

„Jediná věc, kterou teď doopravdy chci, je strávit více času se svojí milovanou ženou a dětmi. Protože na konci má všechno smysl jen, když máte kolem sebe lidi, kteří vás milují,“ řekl dojemně serveru DailyMail.

Zobrazit celou diskusi