Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chudoba v Rusku roste, svírá už 21 milionů lidí. Ekonomové: Je to ještě horší

Autor: ČTK, for - 
31. července 2019
07:35

O půl milionu meziročně vzrostl počet chudých lidí v Rusku během prvního čtvrtletí letošního roku, oznámil ruský statistický úřad Rosstat. S příjmy nižšími než životní minimum muselo vyjít skoro 21 milionů z bezmála 147 milionů Rusů, tedy 14,3 % obyvatel země. Před rokem pod prahem životního minima žilo 13,9 % ruské populace.

Statistici a vláda vysvětlují růst chudoby i změnou metodiky výpočtu a zvýšením životního minima o sedm procent na 10 750 rublů (asi 3900 Kč).

Ekonomové ale upozorňují, že nic jiného než růst chudoby se nedá čekat v situaci, kdy reálné příjmy obyvatel klesají, zatímco ceny rostou. Bezmála 21 milionů chudých se zdá ekonomům spíše podhodnocené číslo, vždyť jako chudáci se podle průzkumů veřejného mínění cítí bezmála 30 % Rusů.

„Už sedm let klesá ekonomika, a tak je jasné, že příjmy nerostou,“ řekl agentuře Regnum ekonom Michail Chazin. „Existuje množství nezávislých faktorů, které svědčí o zvětšování chudoby: klesají tržby v obchodech, klesá prodej aut, zmenšuje se objem hypoték. Jinou věcí je, že oficiální statistika lže. Nelze přeci tvrdit, že ekonomika roste a zvětšuje se zaměstnanost, ale bůhvíproč průměrné příjmy 80 % obyvatelstva klesají,“ dodal.

Záběry z ilegálního trhu na ulici v Moskvě z roku 2017. Lidé v Rusku pomalu ztrácí i příjmy pohybující se na životním minimu Záběry z ilegálního trhu na ulici v Moskvě z roku 2017. Lidé v Rusku pomalu ztrácí i příjmy pohybující se na životním minimu | Profimedia

Putin: Snížím to na polovinu 

„Co dělal prezident celé ty roky, pokud je úroveň chudoby tak vysoká?“ otázal se nedávno komentátor ekonomického listu Vedomosti a připomněl doby, kdy Vladimir Putin po svém nástupu do čela země na počátku tisíciletí sliboval dohnat Portugalsko a zdvojnásobit hrubý domácí produkt během deseti lety. Tyto cíle se zdají být dávno zapomenuty. Koneckonců nepodařilo se splnit ani cíle, které vytyčil Putin po svém předchozím zvolení do Kremlu v roce 2012.

Nyní si Putin stanovil za jeden z hlavních cílů svého dalšího šestiletého mandátu růst příjmů a snížení bídy. Počet lidí žijících pod prahem chudoby má do roku 2024 klesnout na polovičku, k čemu má přispět hlavně hospodářský růst i zvyšování sociálních dávek. Podle vládního plánu by do konce letošního roku měla míra chudoby klesnout na 12 % populace. Riziko nedosažení tohoto cíle je ale i podle vládních odborníků velice vysoké.

Problém zhoršuje i to, že se Rusové ve snaze udržet si dřívější životní úroveň rychle zadlužují a že chybějí jasná kritéria pro poskytování pomoci chudým, a tak podle vicepremiérky Taťjany Golikovové sociální podporu nyní dostává jen 22 % z potřebných.

 

Deng ( 31. července 2019 23:29 )

http­://www­.prvniz­pravy­.cz/zp­ravy/­zpra­vy/a­meric­ky-profesor-kalifornie-se-stala-zemi-tretiho-sveta/

.tg.bb ( 31. července 2019 16:16 )

Bohatý Rus je jen ten, co se napojil na ropu a plyn a Puťka mu to toleruje. V Rusku nikdo nikdy makat nebude. V Karlových Varech jsou nastěhovaní miliardáři, co se bojí Putina, aby je neznárodnil. On totiž může všechno.

.tg.bb ( 31. července 2019 16:13 )

Ty můro, zdravotnictví v USA je takové to zaplať si a postarej se o sebe sám, a když to chtěl Obama změnit tak, aby to fungovalo jako ve vyspělé Evropě,, ječeli jste vy zemanoidi a komouši, že v USA zdravotnickou reformu NECHCETÉÉÉÉ

.tg.bb ( 31. července 2019 16:10 )

Největší prča je, že když se objeví kritický článek o situaci v Rusku, hned přispěchají naši soudruzi a začnou řvát něco o USA. Ale vážení, my přece nejsme USA, ani nechceme být, ani nemůžeme být, máme se srovnávat s vyspělými a nám blízkými státy jako je Německo, Rakousko, Francie.

Evka4 ( 31. července 2019 14:49 )

Tomik007:Lehni, šmudlo

Zobrazit celou diskusi