Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silně jedovatý pavouk děsí Česko: Rozšíření sahá až ke Krušným horám

Autor: VaB, ČTK, ula - 
2. srpna 2019
17:06

Už i na Krušnohorsku se objevil nebezpečný druha pavouka, zápřednice jedovatá. V jiných jižnějších oblastech země je jeho výskyt relativně častý, ale v této oblasti dosud pozorován nebyl. Kousnutí je bolestivé a nepříjemné a následky sahají od bolestivého otoku až po částečné ochrnutí. Nebezpečné je zejména pro alergiky. 

Bolák, necitlivost a brnění, výjimečně i zvýšená teplota. To vše způsobuje kousnutí Zápřednice jedovaté. Všechny příznaky většinou do jednoho dne odezní, opuchnutí většinou do dvou dní. „Kousnutí zápřednice jedovaté způsobuje opuchnutí, brnění a znecitlivění. Ve výjimečných případech se může objevit zvýšená teplota,“ vysvětloval odborník na pavouky, arachnolog Jan Dolanský.

Zápřednice je nejnebezpečnější údajně v srpnu, kdy si staví hnízda v trávě, nicméně lidé už ji našli i doma. Kousnutí od zápřednice by nemělo být životu nebezpečné, přirovnává se k bodnutí včelou nebo sršněm.
Postižené místo může svědět, brnět, může se objevit otok a nevolnosti. Jaká bude reakce u dětí a alergiků nelze předpokládat, měli by si ale dát pozor. Objevil se ale i případ, kdy po štípnutí zápřednicí ženě na pár hodin ochrnula záda.

Na sociálních sítích se objevily názory, že zápřednice nedokáže přežít zimu. „Nesmysl! Zápřednice jedovatá je v České republice od devadesátých let minulého století, za tu dobu se na naše podmínky adaptovala,“ vyvrací tento mýtus Dolanský.

Podle něj se zápřednice vyskytuje zejména v nižších nadmořských výškách, na Jižní Moravě, Českém středohoří nebo v okolí Pardubic. Například na Chrudimsku ji nikdy nepotkal. Za celý život vytvoří jeden jediný zámotek s mláďaty. Svá hnízda si zakládá na nesekaných loukách, kde je vysoká tráva, v té si vytváří svůj kokon za pomocí listů. 

„Pokud se někdo bude snažit rozmotat zámotek, Zápřednice zuřivě zaútočí. Logicky si bude chránit své jediná mláďata. Jinak se ale nejedná o útočného pavouka, sám jsem si ji nechal lézt po rukou,“ popsal Jan Dolanský. 

Před dvěma lety kousla zápřednice Františka z Litoměřicka. „V trávě jsem měl položený hadr, do kterého jsem si utíral špinavé ruce,“ popsal František serveru TN.cz. Pavouk muže kousl do malíčku. „Do minuty mi prst i část dlaně hodně otekla, zčervenala a znecitlivěla.“ V nemocnici mu lékaři dali léky a kapačku. Druhý den ho z nemocnice pustili.

V celé Evropě, kde se Zápřednice jedovatá vyskytuje, není znám jediný případ úmrtí způsobený jejím kousnutím. 

 

Vivat_Putin ( 2. srpna 2019 19:07 )

Pevně věřím že se usadí u skřeta anonym01

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání