Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapec (†7) zemřel na AIDS po transfuzi nakažené krve. Rodinu sousedé trýznili

Autor: tva - 
3. srpna 2019
15:40

Britové si připomínají skandál s infikovanou krví, který ostrovní království postihl v 70. a 80. letech minulého století. Jednou z obětí se v roce 1990 stal i Colin Smith (†7), který se krví s virem HIV nakazil ve svých dvou letech. Tehdy se léčil s hemofilií, tedy poruchou srážlivosti krve.

V souvislosti s tehdejší nízkou mírou informovanosti veřejnosti o rizicích a skutečnostech spojených s nemocí AIDS, byly události následující po nakažení jejich syna pro rodinu chlapce devastující.

„Lidé nám sprejovali nápisy na dům – například ‚AIDS = smrt‘. Přecházeli kvůli nám na protější chodník, když jsme šli po ulici, nebo zakazovali ostatním dětem hrát si s naším synem,“ popisují Colin a Janet Smithovi, rodiče oběti. Otec malého Colina kvůli neopodstatněným obavám veřejnosti dokonce přišel o práci. Novou pracovní příležitost neměl šanci získat – bylo na něj nahlíženo jako na nezaměstnatelného.

Skandál nepřežilo na 1300 Britů

Ve velšském Cardiffu totiž v těchto dnech pokračuje soudní vyšetřování skandálu s infikovanou krví, který po více než dvě dekády zasáhl celou Británii.

Soud se opírá zejména o analýzu předního britského hematologa profesora Arthura Blooma, který se celou kauzou podrobně zaobíral. Lékař zemřel v roce 1992. Zdravotnický skandál měl jen ve Walesu na svědomí nejméně 300 životů, v celé Británii pak počet obětí dosáhl téměř třinácti stovek.

Chlapec (†7) zemřel na AIDS po transfuzi infikované krve. Rodina trpěla už během jeho života Chlapec (†7) zemřel na AIDS po transfuzi infikované krve. Rodina trpěla už během jeho života | Twitter Graham Manning

Hemofilici jako Colin dostávali během pravidelných infuzí krevní plazmy nedopatřením infikované krevní produkty, které kromě hepatitidy typu C obsahovaly i virus HIV. Stín viny poté padl na společnost Cutter, která umožnila, aby pro její produkty darovali krev také vězni, rizikoví homosexuálové a drogově závislí – tedy všechny nejrizikovější skupiny.

Zobrazit celou diskusi