Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do Kanady uprchl programátor, který seděl v Íránu na doživotí kvůli pornu

Autor: ČTK, tsv - 
4. srpna 2019
11:40

Saíd Malekpúr byl v Íránu odsouzen k doživotnímu vězení za vývoj počítačového programu, který měl údajně sloužit k nahrávání fotografií na pornostránky v perštině. Jenže Malekpúr utekl zpět do Kanady, kde měl druhé občanství, poté, co ho z vězení pustili na tři dny. Za mřížemi si v islámské republice odpykal 11 let. Malekpúrův případ se řadí k několika podobným kauzám, kdy byly v Íránu poslány do vězení osoby s dvojím občanstvím či trvalým pobytem v cizině. Írán dvojí občanství neuznává.

Do Kanady přiletěl Malekpúr v pátek a na sociálních sítích o tom informovala jeho sestra. „(Naše) noční můra je konečně u konce. Vrátil se domů a je se svou sestrou,“ napsala bez dalších podrobností.

Podle íránských úřadů byl Malekpúr propuštěn z vězení na tři dny a měl zákaz ze země vycestovat. Profesor mezinárodního práva Payam Akhavan, který se případem zabýval, v rozhovoru s kanadskými médii uvedl, že Malekpúr byl z vězení na krátkou dobu propuštěn v důsledku tlaku lidskoprávních organizací OSN a bylo mu nařízeno se opět přihlásit vězeňské službě. Místo toho Írán opustil a přicestoval do Kanady přes třetí zemi, řekl Akhavan.

Programátor Malekpúr byl v Íránu zatčen v říjnu 2008 při návštěvě otce. Tvrdil, že program, který vyvinul, měl otevřený zdrojový kód a bez jeho vědomí jej využívaly různé webové stránky. Původně íránské úřady muže odsoudily k trestu smrti. Ten mu byl později zmírněn, protože prý projevil lítost.

Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International čelil Malekpúr fyzickému a psychickému týrání a strávil více než rok na samotce.

Zobrazit celou diskusi