Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rasista, tepou Trumpa po masakrech politici i celebrity. V USA zase volají po regulaci zbraní

Aktualizováno -
5. srpna 2019
23:07
Autor: ČTK - 
5. srpna 2019
11:15

Po dvou víkendových útocích v USA, při nichž dva střelci v Texasu a v Ohiu zabili 29 lidí a pět desítek dalších osob zranili, se opět v USA ozývá volání po zpřísnění zákonů o držení zbraní. Někteří demokratičtí politici i známí herci či zpěváci přitom kritizovali prezidenta Donalda Trumpa, který brání ústavní právo na držení zbraní, za nedostatečné úsilí o kontrolu ozbrojování obyvatel. Někteří ho i obvinili, že svou protiimigrační politikou podporuje rasismus. Trump uvedl, že zbraně za masové vraždy nemohou, na vině jsou podle něj choroby a nenávist. Měl by být podle něj reformován zákon o duševním zdraví. Mluvil i o trestu smrti. 

U střelce, který v noci na neděli SELČ zabíjel v El Pasu na hranicích s Mexikem, mohl být motivem odpor k migrantům. Na sociálních sítích se objevil před střelbou manifest, který údajně napsal útočník z El Pasa a v němž se hovoří o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“. Mezi 20 oběťmi střelce je sedm Mexičanů.

„Je otevřený a zapřisáhlý rasista, který podporuje rasismus,“ uvedl v neděli na adresu Trumpa demokratický uchazeč o prezidentskou kandidaturu a bývalý kongresman za okrsek El Paso Beto O'Rourke. „Náš prezident nejen nedokáže čelit těmto vnitrostátním teroristům a odzbrojit je, ale navíc zesiluje a omlouvá jejich nenávist,“ uvedl další demokrat a uchazeč o prezidentský post Pete Buttigieg. Podle demokratického senátora Bernieho Sanderse rétorika současného prezidenta „vytváří klima povzbuzující násilné extremisty“.

Podobnou kritiku odmítl personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, který útoky, stejně jako Trump, označil za činy „duševně nemocných“ jednotlivců. „Není vůbec přínosné snažit se z toho dělat politický problém, toto je sociální problém a tak se na něj musíme dívat,“ řekl Mulvaney televizi ABC.

Trump po nástupu do úřadu v lednu 2017 udělal z protiimigrantské politiky jedno ze svých hlavních témat. Už v předvolební kampani kritizoval mexické migranty, které označil za násilníky a zločince. Obvinění z rasismu si Trump vysloužil i minulý měsíc výroky na adresu několika demokratických poslankyň, včetně černošky a političek s portorickými a africkými kořeny. Sněmovna v rezoluci označila jeho slova za rasistická.

Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019) Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019) | Reuters

Americké zákony o držení zbraní i Trumpa kritizovala po víkendových útocích například barbadoská zpěvačka Rihanna, která žije v USA. „Vaše země zažila dva teroristické útoky, po nichž zůstalo téměř 30 nevinných lidí,“ uvedla na instagramu a připomněla i týden starý útok v Kalifornii, kde střelec zabil tři lidi na gastronomickém festivalu. „Představte si svět, kde je snazší získat (samopal) AK-47 než vízum!“ napsala Rihanna.

„Dokud nezměníme zákony o držení zbraní, tohle se bude dít stále,“ komentovala střelecké útoky na twitteru americká zpěvačka Cyndi Lauperová. Herečka Alyssa Milanová vyzvala obchodní dům Walmart, aby přestal prodávat zbraně a šel tak příkladem. Právě v obchodním centru Walmart v texaském El Pasu střelec o víkendu zabíjel.

Americký herec a moderátor Andy Richter kritizoval šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella, který útoky označil za šokující. „Proč jste šokován? Tohle je přesně to, co jste zejména a konkrétně vy umožnil. Kvůli vašim zbabělým sobeckým zájmů se tyto masakry stále dějí,“ uvedl Richter.

„Žádný jiný vyspělý národ netoleruje takovou míru násilí páchaného střelnými zbraněmi jako my,“ napsal bývalý americký prezident Barack Obama a navrhl zpřísnění předpisů o nabývání a držení zbraní. O podobnou věc se snažil už během svého osmiletého působení v úřadě, kvůli odporu Kongresu však neuspěl. Ve svém příspěvku na twitteru také nepřímo narážel na Trumpa a jeho agresivní politiku a mluvu. 

Několik demokratických senátorů, včetně Sanderse, vyzvalo McConnella, aby přerušil senátní prázdniny, aby se mohl projednávat zákon o kontrole zbraní. Návrh zákona o přísnějších prověrkách zájemců o koupi zbraně v únoru schválila Sněmovna reprezentantů, ale nikoli druhá komora Kongresu. Šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová i další si ovšem myslí, že pokud Senát zákon přijme, bude ho Trump vetovat.

Trump se ale o možnosti zavedení kontrol při prodeji střelných zbraní nezmínil, a to i přesto, že před svým projevem o takové možnosti napsal na twitteru. Dále uvedl, že za masové vraždy nemohou zbraně, jako spíše duševní poruchy a nenávist. Proto je podle něj zapotřebí reformovat zákony o duševním zdraví, aby bylo možné lépe rozpoznat duševně narušené osoby. 

Podle amerického prezidenta by měli provinilci z vražd stanout před soudem pouze s tím, že si vyslechnou trest smrti. 

Kondolence z celého světa

Solidaritu americkému lidu a soustrast pozůstalým vyjádřili mimo jiné ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová či izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi kondoloval i český prezident Miloš Zeman.

„Naše myšlenky jsou s oběťmi, jejich příbuzným předávám vyjádření soustrasti a soucitu od všech Němců. Zraněným přejeme brzké uzdravení. V tichém soucitu Angela Merkelová,“ zakončila spolková kancléřka kondolenční telegram adresovaný Trumpovi. Mimo jiné také napsala, že zprávy o útocích v ní vyvolaly velké zděšení a smutek.

Kondolence poslal do Bílého domu i ruský prezident Vladimir Putin, uvedl bez dalších podrobností v nedělním prohlášení Kreml.

Video  Lidé prchali z obchodů. Střelec v El Pasu jich 20 postřílel a další zranil  - Reuters / Victoria Balderrama
Video se připravuje ...

Soustrast „jménem celé vlády a všech občanů Izraele“ vyjádřil postiženým rodinám v neděli na twitteru izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který popřál zraněným brzké uzdravení a vyjádřil solidaritu americkému lidu.

Také portugalský prezident Marcelo de Sousa vyslovil soustrast prostřednictvím telegramu.

„Zděšení z hrozných útoků“ vyjádřil v neděli na twitteru i španělský premiér Pedro Sánchez.

Řecké ministerstvo zahraničí na twitteru v neděli napsalo, že je „hluboce šokováno děsivými útoky střelby“ v El Pasu a v Daytonu. „Upřímnou soustrast pozůstalým. Řecko vyjadřuje plnou solidaritu s lidem a vládou USA,“ uvedlo ministerstvo.

Dnes v kondolenčním dopise vyjádřil soustrast rodinám pozůstalých i všem občanům USA po víkendových střelbách v Texasu a v Ohiu rovněž český prezident Miloš Zeman. „Věřím a doufám, že lid Spojených států amerických a Vy jako jeho reprezentant budete i nadále bojovat za lepší a bezpečnější Ameriku, kde takové ohavné a zoufalé činy nemají místo,“ napsal Zeman Trumpovi.

 

yokky ( 5. srpna 2019 14:28 )

A pred Trumpem byl v USA klid????hahaha

yokky ( 5. srpna 2019 14:24 )

Co to je Rasista???????

Taurus70 ( 5. srpna 2019 13:23 )

Dejme tomu chvili a barevne znazorneni Olympijskych kruhu bude taky rasismus.😂😂😂😂

PavelSki ( 5. srpna 2019 11:49 )

Dobrý další důvod si kopnout do Trumpa. Bohužel i v tomto hrůzném případu.
Kolik let je v úřadu a kolik staletí platí zákon o držení zbraní? Poměr cca 1:100?
A předtím se nestávalo? To mohou tvrdit jen ti, co ztratili paměť.
Proč to tedy neudělali jeho předchůdci, milovaní Trumpovými odpůrci?

Beruto ( 5. srpna 2019 11:20 )

Jasně každý kdo řekne názor na imigranty a cikány je xenofob a rasista, vy hovada sluničkařsky

Zobrazit celou diskusi