Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Úřady varují před nebezpečnou bakterií: Vyžádala si první oběť!

Autor: yks, chal - 
9. srpna 2019
14:05

Horké léto napomáhá šíření nebezpečných masožravých bakterií nejen v jižní mořích. Německé úřady varovaly před rozšířením nebezpečí do oblasti Baltského moře. V moři, jehož teplota přesáhla 20°C, se nebezpečné bakterie rodu vibrio množí velmi rychle.

Informace o nečekaném riziku zveřejnili němečtí novináři z redakce Ostsee-Zeitung. Podle příslušného Úřadu pro zdraví a sociální věci se stala obětí nebezpečné bakterie starší žena, která náležela do skupiny osob se sníženou imunitou a jejíž identita zůstává neznámá.

Kromě ní se v Baltu od června nakazili nejméně 4 další lidé. Úřad nicméně s ohledem na ochranu osobních dat nezveřejnil, kde přesně se žena nakazila.  Úřady prozatím odebírají každých 14 dní vodu a testují ji na přítomnost smrtícího mikroba. K zákazu koupání však zatím nedošlo.

Klíčový je způsob infekce

Podle německého deníku Bild záleží vývoj onemocnění na způsobu, jímž k nákaze bakteriemi dojde. Pokud k infekci dojde požitím kontaminované vody nebo jídla, zahrnují symptomy střevní a žaludeční potíže.

Pokud je však tělo infikováno kůží, například vinou nějakého zranění, způsobují vážné komplikace vedoucí až k otravě krve, odumírání tkáně, nebo dokonce k amputaci.

Nebezpečí hrozilo i Čechům

Své o tomto nebezpečí ví i Čech Zdeněk, který se bakterií nakazil v Bulharsku. Bakterie se Zdeňkovi dostala do těla přes štípanec. Český turista se následující den probudil v horečkách, měl zimnici a napadená noha ho velmi bolela. Bulharský lékař dal Zdeňkovi antibiotika, čímž mu podle manželky Milady pravděpodobně zachránil život. Senior po návratu do Česka skončil v péči lékařů.

Monikay ( 9. srpna 2019 18:46 )

nejlépe ve vaně

gabreta ( 9. srpna 2019 15:05 )

Nejbezpečnější koupání asi bude na Lipně, nebo na Bezderevu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání