Herec Jan Werich si podle své hospodyně Evy Tůmové uměl užívat života a hlavně miloval společnost. Na Štědrý den například pořádal takzvaný pánský dýchánek, jehož se účastnilo na 150 hostů. Měly tam obvykle zakázán přístup všechny ženy, výjimku tvořily jenom dvě dámy: Herečky Jaroslava Adamová (†87) a Stella Zázvorková (†83). „Ty směly, protože pan Werich o nich řekl: ‚Obě mají mužský mozek, s těma se dá mluvit.‘,“ popisuje například Tůmová.

Pravidelným návštěvníkem u známého herce a národního umělce byl další národní poklad, zpěvák Karel Gott (80). „Ten byl u Werichů velice oblíbený. Werich si ho velmi považoval, protože věděl, z jakých poměrů Karel Gott vyšel a jak se dokázal vlastní cílevědomostí vypracovat na zpěváka takové úrovně,“ potvrzuje paní Tůmová. Mnohokrát oceněný pěvec prý přátelství slavnému herci také oplácel, z každé zahraniční cesty mu vozil luxusní kravaty od Diora, Pierra Cardina nebo z domů Chanel.

Půvabný zvyk skončil v době, kdy byl Werichovi kvůli zhoubnému nádoru odstraněn hrtan a on byl schopen mluvit pouze s pomocí slavíka. Tehdy už nemohl kravaty nosit, ale Gottovi to neřekl – a tak mu to nenápadně musela naznačit Werichova vnučka Zdena, které nikdo neřekl jinak než Fanča. „Mistr tehdy pochopil, že je lepší nosit šátečky, protože to už měl Jan Werich v krku ten otvor, kterým se vkládala asi dvanácticentimetrová kanyla. Sám si to nasadil, dal přes to šáteček, vypadal jako elegán a začal mluvit. Ovšem už to nebyl jeho hlas…“ posteskla si Tůmová.

Fotogalerie
31 fotografií