Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řítí se na nás asteroid velikosti mrakodrapu: Zemi mine tento víkend

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Twitter / JAXA)
Autor: DH - 
10. srpna 2019
10:29

Tento víkend bude ve vesmíru kolem naší planety Země pořádně rušno. Vědci očekávají, že se bude v našem okolí pohybovat asteroid, který označují jako potencionálně nebezpečný. Pokud by Zemi zasáhl, mohl by způsobit katastrofu.

Americká NASA si tento asteroid vede pod nezáživným jménem 2006 QQ23 a uvádí o něm, že má v průměru asi 300 metrů. Označení má „potencionálně nebezpečný“, ale co to vlastně znamená?

Vědci věří, že pokud by podobný velký vesmírný objekt, jakým je2006 QQ23, zasáhl Zemi, způsobil by velmi vážné škody. NASA ale uvádí, že je to jen velice málo pravděpodobné. Podle ní mine asteroid tento víkend Zemi ve vzdálenosti větší, než jaká dělí naši planetu a Měsíc.

„Existují objekty, asteroidy podobného rozměru, které prolétávají 5 milionů kilometrů od Země šestkrát i sedmkrát v roce. Pointou je, že se to děje pořád, a lidé si to vlastně ani neuvědomují,“ řekl ABC Lindley Johnson z NASA.  

Se svým kolegou by ale tak úplně nesouhlasil jeden z hlavních v NASA Jim Bridestine. Ten už dříve veřejně varoval, že je riziko zasažení Země asteroidem reálné. „Tohle není Hollywood, nejde o žádné filmy. Naši planetu musíme chránit, protože to je ta jediná, kde do téhle doby víme, že může existovat život,“ nechal se slyšet Bridestine.  

Popo CZ ( 11. srpna 2019 22:45 )

Hmm ty vaše komentáře jsou opravdu české, všechny nemístné a ještě dětinské (jako ten s těmi Avengery) co kdyby jste napsaly něco normálního a třeba konstruktivního, to vás nenapadne že?

Btw můj názor: jako je úžásné že se něco blíží k naší planetě ale ve všech článcích o něčem takovém, i v tomto není třeba uvedeno přesné datum a více informací pouze zbytečná"omáčka", která tam je kvůli obsahu
, aby zde bylo co číst, já vím né každého zajímá jako mě, ale chvíle hledání informací by tomu určitě prospěla. 😉

Díky za pozornost

Bekky ( 10. srpna 2019 22:20 )

Zavolám thora na pivo a ten ho zničí xdd

Pew Umi Kol ( 10. srpna 2019 21:01 )

Paul Katzchen: Na tebe spadne ;)

Thetru3 ( 10. srpna 2019 17:20 )

Že najednou furt padaj.. Dobrej joke

Paul Katzchen ( 10. srpna 2019 12:46 )

Prague pride

Zobrazit celou diskusi