Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Psí bary i lavičky: V dovolenkových rájích přibývá pláží pro chlupáče

13. srpna 2019
22:03

V Evropě přibývá ubytování, které je určeno pro cestovatele se psy, i speciálních psích pláží. Ty nejlepší nabízí podle cestovní agentury Invia Itálie a Chorvatsko. Jde o pláže, které nejsou označeny modrou vlajkou, nebo nemají vstup pro psy písemně zakázaný. Jejich součástí bývají zpravidla odpadkové koše na psí exkrementy, lavičky, zdroje tekoucí vody a sprchy, řekla ČTK mluvčí CA Invia Andrea Řezníčková.

V Chorvatsku se psí pláže nacházejí kupříkladu v oblastech Istria, Kvarner nebo Severní a Střední Dalmácie, v Itálii jde například o Plutovu pláž ve známém letovisku Bibione. „Se psem můžete v Itálii nejen do řady restaurací, kaváren a barů, ale i do mnoha obchodů. I pravidla pro cestování s pejskem v hromadné dopravě jsou velmi benevolentní a například ve vlacích lze s malým psem v přepravce cestovat zcela bez poplatků,“ uvedla Řezníčková.

Na Plutově pláži jsou zde podle ní například vodítka k zapůjčení, výcvikové lekce nebo společné animační programy. „Vzhledem k oblíbenosti pláže se však připravte na davy lidí i psů a větší hluk,“ dodala. Klidnější prostředí cestovatelé najdou třeba v Porto Santa Margherita, kde sice podle Řezníčkové nejsou speciální psí pláže, ale vykoupat se mohou se čtyřnohými mazlíčky na několika „divokých písčitých plážích“, kde je vstup zdarma.

Řadu psích pláží nabízí podle Řezníčkové i chorvatský „pejskařský ráj“, přístavní město Rovinj, kde psi mohou i do většiny místních restaurací a historického centra. Jednou z nejoblíbenějších psích pláží s oblázky z této lokality je Zlatni rat, kde je pozvolný vstup do moře, dostatek stinných míst i speciální psí bar, uvedla Řezníčková. Známou psí pláží s názvem Blue Moon disponuje i populární turistické středisko Poreč.

Z ankety ve facebookové skupině Cestování se psem, kde si majitelé vyměňují své zkušenosti, vyplývá, že se svými „chlupáčky“ nejčastěji navštěvují Slovensko, Rakousko, Německo, Polsko, Chorvatsko a Itálii.

Psy chová v Česku v přepočtu na obyvatele nejvíce lidí z celé Evropy, podle loňského průzkumu agentury Focus je má doma téměř 37 procent lidí. Nejčastěji s nimi na dovolenou po Evropě cestují vlastním autem.

Pes by podle Národního registru majitelů zvířat měl mít vlastní pas pro malá zvířata - takzvaný pet passport, což je dokument, který majiteli může vystavit pouze autorizovaný veterinární lékař. Doklad vydá, pokud bude zvíře řádně označeno, buď mikročipem nebo přechodně čitelným tetováním. Za porušení hrozí v zemích EU sankce. Podle národního registru se u mladších zvířat a zvláště u větších plemen vyplatí označení mikročipem, u štěňat je samozřejmostí. Druhou podmínkou pro vystavení pasu je platné a v pasu zaznamenané očkování proti vzteklině, uvádí registr. Každá země má pro pohyb, věk, rasu i očkování psů jiná pravidla.

inabtal ( 16. srpna 2019 14:51 )

SpFli︆ng︆︆.com - Dоspělý prоjekt prо mužе nаjít dívku!

Zobrazit celou diskusi