Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Surfař Max (16) si spletl žraloka se želvou. Unikl jen s ukousnutým „prknem“

Autor: Darina Jíchová - 
15. srpna 2019
09:51

Šestnáctiletý surfař Max Keliikipi pro stanici CNN popsal své setkání se žralokem. Teenager na predátora narazil na havajském ostrově Oahu. Mladík vypověděl, že se žralok zakousl do jeho surfu a začal s ním cloumat. „Byl to útěk nebo boj,“ prohlásil teenager, který si z napadení naštěstí odnesl jen prokousnuté prkno.

K útoku žraloka došlo u pláže Makaha, kam chodil Keliikipi surfovat celé léto. „Šel jsem s prknem do vody, dopádloval jsem asi 90 metrů od břehu, když jsem zahlédl, jak něco trčí z vody,“ uvedl Keliikipi. „Myslel jsem, že je to želva. Dost to splývalo s hladinou a jasně jsem neviděl, co by to mohlo být. Pak mi došlo, že je to žralok,“ dodal mladík.

Surfař: Šel po mně

„Úplně jsem nadskočil. Sedl jsem si na prkno a snažil jsem se, abych neměl nohy ve vodě,“ sdělil Keliikipi reportérům CNN. „Šel po mně, nejdřív jen čumákem bouchal do surfu, pak se do něj zakousl. Kdybych měl nohy jen kousek dál, utrhl by mi je. Okamžitě jsem se dostal do stavu útěk nebo boj, zvolil jsem útěk a začal jsem pádlovat ke břehu,“ vypověděl teenager.

Útok žraloka ho sice vyděsil, ale rozhodně ho neodradil od surfování. Do moře se vrátil hned druhý den. „Můj surf má 183 centimetrů, v porovnání s tím měl žralok zhruba 2 až 3 metry,“ domnívá se Keliikipi. Mladík si myslel, že na něj zaútočil žralok černocípý, podle jeho kamaráda plavčíka to byl ale spíš žralok tygří.

Hlavní je být ostražitý a nepanikařit

Na havajských plážích byly vyvěšeny cedule varující před výskytem žraloků v mělkých vodách. „Osobně znám asi 20 surfařů, které napadl žralok. Není to tu úplně běžné, ale rozhodně to není neobvyklé. Všichni musíme být ve vodě víc ostražití, je lepší vždycky jít s někým, kdo oblast dobře zná,“ uvedl surfař.

„Hlavní je nepanikařit. To je to, co pak zabíjí lidi. Měl jsem strach se do vody vrátit, ale tak by žralok vyhrál,“ dodal Keliikipi.

Stanice CNN rovněž přinesla návod, co dělat, když vás napadne žralok. „Žraloci respektují velikost, snažte se být větší, než jste,“ radí George Burgess, ředitel Mezinárodního seznamu útoku žraloků. „Praštěte ho přes čumák, to ho poleká. Hlavně nedělejte mrtvého, jinak mrtvý skončíte,“ prohlásil Burgess.

Odborník radí: Odložte šperky, lákají predátory

„Zkusí vás kousnout, a když se nebudete cukat, bude si myslet, že vyhrál a bude v útoku pokračovat,“ vysvětlil Burgess. „Chovejte se k němu jako k šikanátorovi ve škole. Napadení mu oplaťte. Jestli máte pádlo nebo i selfie tyč, uhoďte ho. Nejcitlivější místa jsou oči, čumák a žábry. Když se vám ho podaří rozhodit, na nic nečekejte a plavte ke břehu. Pokud krvácíte, spěchejte. Krev přiláká další predátory, na souši okamžitě krvácení zastavte,“ uvedl Burgess.

„Jaké jsou další rady? Nejezděte na Floridu,“ prohlásil odborník se smíchem. „Ne, opravdu, dlouhé pláže a tisíce turistů? Florida se tak mění v žraločí bufet. Co dál? Neplavejte v noci, to pak žraloka nevidíte. Vyhněte se ústím řek, zátokám, kanálům, průlivům, prostě místům, kde se hromadí ryby. Kde jsou ryby, jsou i predátoři,“ doplnil Burgess.

„Doma nebo na pláži taky nechte všechny šperky, všechno, co se třpytí, žraloky láká. Myslí si, že jsou to ploutve ryb, a pak zaútočí,“ shrnul Burgess.

 

Zobrazit celou diskusi