Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lišejník viagru nenahradí, varují experti. Na erekci může mít i opačný účinek

Autor: Darina Jíchová - 
15. srpna 2019
20:40

Novozélandské botaniky znepokojují internetové reklamy, které o běžném lišejníku tvrdí, že je přírodní náhradou za viagru. Odborníci proto zveřejnili varování a vyzývají lidi, aby nejedli lišejníky, a to hlavně ty rostoucí na chodnících, patnících u cest nebo na různých kamenech. Zprávy o jejich stimulačních účincích jsou podle vědců klamné, uvedl deník The Guardian.

S varováním přišla lichenoložka Allison Knightová z Univerzity Otago, kterou šokovaly reklamy, jež propagují lišejníky jako přírodní viagru. Odbornice následně upozornila, že „sexy lišejník chodníkový“, jak houbu začala nazývat, sice některými vlastnostmi může připomínat účinky viagry, ale houba je „v podstatě jedovatá“.

Odborný název lišejníku vydávaného za přírodní viagru je xanthoparmelia scabrosa a tato odrůda roste pouze na Novém Zélandu a v Tichomoří. Podle Knightové je houba, kterou lze nejčastěji najít na chodníku, znečištěná výfukovými plyny, psí močí a exkrementy, arzenem, rtutí a olovem.

Lišejník se na podporu erekce prodává i v Česku

Na prodej lišejníku v prášku narazila Knightová na čínské platformě Alibaba, kde se kilogram houby prodává od 277 korun, někteří prodejci však za něj chtějí až sedm tisíc korun. Lišejník nabízejí také některé české stránky, které jej rovněž propagují jako látku „pomáhající s prokrvením topořivých tělísek“ penisu. Za 100 gramů si čeští prodejci žádají 1620 korun a doporučují ho i jako afrodiziakum, vhodný je prý i pro lidi s nízkým tlakem.

Knightová uvádí, že lišejníkový prášek prodávaný na internetu je z 80 procent drcená viagra a z 20 procent sušená tráva. Lichenoložka zdůraznila, že zatím nebyly provedeny žádné klinické testy, které by v otázce potence potvrdily účinnost tohoto druhu lišejníku. Rovněž není vyzkoušeno, zda je konzumace houby pro člověka bezpečná.

Lékař: Na sexuální funkce může mít opačný účinek

„Lišejník takto nikdy nebyl testován, je třeba pamatovat na to, že je vlastně jedovatý a rozhodně by se neměl konzumovat. Ano, do jisté míry je předchůdcem viagry, ale velké množství by mohlo být pro člověka nebezpečné,“ vysvětlila Knightová. Její název pro houbu „sexy lišejník chodníkový“ se ujal mezi internetovými přírodovědci a vzdělávacími institucemi, užívají ho také kalifornská Akademie věd a Národní zeměpisná společnost.

Od požívání lišejníku odrazuje také novozélandský lékař Peter de Lange, ten se zároveň vysmívá tvrzení, že by houba měla „podpořit erekci a znásobit sexuální apetit“, jak mnozí prodejci tvrdí. „Na sexuální funkce to může mít úplně opačný účinek, než v co člověk doufal,“ prohlásil de Lange.

„Lišejníky jako takové ale léčivé účinky mají a do budoucna, až budou dokončeny veškeré testy a analýzy, mají velký potenciál. Budou se moct používat jako antibiotika,“ doplnila Knightová. Na světě existuje na 20 tisíc druhů lišejníků, z toho dva tisíce jich roste na Novém Zélandu. „Je hezké, že se o ně lidé zajímají. Jejich účinky zůstávají nedoceněné a podceňované. Jsou to kolonizátoři, v novém prostředí jsou vždycky první,“ tvrdí lichenoložka.

Zobrazit celou diskusi