Představení Heroes je unikátní spojení pantomimy a nového cirkusu. „To je velmi zajímavé, protože propojení pantomimy a nového cirkusu v českých podmínkách vůbec není a ve světě jsem to také neviděl,“ řekl o netradiční show principál souboru Petr Horníček. „Chtěli jsme, aby byl projekt Heroes propojen jak pantomimicky, tak akrobaticky, a aby byl i činoherní, aby divák viděl nějaký příběh,“ uvedl režisér Daniel Špinar.

Příběh Heroes vypráví o tom, co se děje v mozku raněného při operaci. „Rozhodli jsme se prozkoumat hlubiny člověka ve chvíli, kdy leží v kritickém stavu na operačním sále po autonehodě a bojuje o život. Pustili jsme se do fantazie, kdy duše se dívá na tělo a přemýšlí, jestli se do toho těla má vrátit, nebo ne. Radim (Vizváry, pozn. red.) bude bloudit a hrdinové ho budou provádět jeho cestou nebo ho na té cestě zachraňovat. Jde o střet vnitřního světa hrdiny, který bojuje o svůj život, a vnějšího světa, operačního sálu. Hrdiny jsou do jisté míry i doktoři,“ řekl režisér Daniel Špinar.

Vzájemné učení

Hlavní postavu představuje držitel ceny Thálie, choreograf Radim Vizváry. „Já jako choreograf se k tématu stavím velmi metaforicky. Hodně okouším klasickou formu nového cirkusu, učím se gymnastiku. Já učím ,Lůzry' pantomimu, oni mě něco z nového cirkusu. Trošku se vzájemně trápíme, ale věřím, že společně najdeme průsečík naší práce. S Danem se snažíme přinést do jejich tvorby více divadla a herectví, k čemuž je právě velmi vhodná pantomima. Pohybová složka je velmi organická a hodně zaměřená na vnitřní prožitek,“ popsal Vizváry.

Kromě Vizváryho mohou diváci na scéně spatřit dalších deset účinkujících akrobatů. Akrobatická složka téma dotváří, podle svých slov si ji tak trochu vyzkoušel i sám režisér Špinar, když se v rámci zkoumání pokusil o stojku. Je to ale podle něj těžší, než si člověk myslí, vtipkoval. 

Premiéru Heroes uvidí návštěvníci Letní Letné 23. srpna od 20 hodin v Letenských sadech ve stanu číslo 2. Délka představení je 80 minut a cena vstupenky je 590 Kč. Kromě Heroes „Lůzři“ na Letní Letné uvedou také starší představení Ego a Kolaps.

 

Fotogalerie
5 fotografií