Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tátu jim v Alpách zabila lavina: Na sirotky si došlápl exekutor!

Tatínek jim umřel v horách: Děti se po jeho smrti ocitly v exekuci
Tatínek jim umřel v horách: Děti se po jeho smrti ocitly v exekuci  (Autor: Reprofoto: TV Nova, Profimedia.cz)
Autor: DH - 
15. srpna 2019
17:29

Když na začátku roku 2018 smetla lavina v Alpách lyžaře (†44) z Čech, byl to pro jeho dceru (17) i syna (13) obrovský šok. Starší Tamaru ale zarazila další věc. Od banky se dozvěděla, že ji po dovršení osmnácti let bude kontaktovat exekutor. Otec měl totiž u banky dluh, který po jeho smrti nemohla rok a půl splácet.

Čtyřiačtyřicetiletý lyžař a milovník zimních sportů po sobě na světě pro své děti zanechal chalupu a asi 160 tisíc korun na bankovním účtu. Háček ale nastal, když se ukázalo, že bance dlužil zhruba 350 tisíc korun. Dluh tak rovněž spadl do klína dvěma nezletilým dětem. O případu informovala TV Nova.

Po tragické smrti se automaticky rozjelo dědické řízení. Trvalo rok a půl, během kterého neměla rodina dispoziční právo k přístupu na účty zesnulého, a proto nemohla dluh u banky uhradit. „Dědicové i zákonní zástupci rodiny byli spraveni o tom, že ve chvíli, kdy nabude právní moci usnesení o dědictví, budou muset dědicové uhradit dlužnou částku,“ řekl TV Nova, která o případu informovala, rodinný právník Záviš Löffelmann.

Bývalá manželka zesnulého a matka dětí následně chtěla vše vyřešit a banku kontaktovala s tím, že chce přístup k účtu a hodlá dluhy uhradit, ty už ale v tu chvíli řešil exekutor. „Až mi bude osmnáct, tak jsem nečekala, že mi hnedka na krk spadne exekuce,“ přiznala nezletilá Tamara.

Ombudsman firmy sliboval pomoc

Zoufalá rodina se po marných pokusech o vyřešení dluhů obrátila na ombudsmana banky, který jí ihned přislíbil pomoc. Ta ale nepřišla a místo ní dorazila k nezletilým dětem a jejich matce smutná odpověď. „Pouze byla konstatována ta skutečnost, že postupování pohledávek, byť se to může jevit jako značně nevhodné, je součástí obchodní strategie banky,“ přiblížil právník.

Banka změnila názor

„Po zjištění všech okolností tohoto případu jsme dospěli k rozhodnutí, že banka je ochotná zajistit částečné nebo i celkové oddlužení těchto nezletilých dědiců. Pro tento postup je ale nezbytné, aby zákonný zástupce dědiců přišel do banky a doložil výsledek celého dědického řízení,“ řekla Nově mluvčí banky. 

Odborníci s postupem nesouhlasí

Problém dětských exekucí je v posledních letech velmi častým tématem, protože případů, kdy si exekutoři brousí zuby na majetek čerstvě dospělých mladých lidí, přibývá. Řešení je přitom podle odborníků jednoduché. V rámci řízení o dluzích by prý stačilo postupovat s citem. „Aby někdy nahradili ten automatismus a robotický přístup, který možná vytvořil tuhle situaci, i nějakým lidským pohledem,“ řekl Nově poslanec a předseda podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher.

kdo-si ( 16. srpna 2019 06:48 )

Prosím vás, vy kteří kritizujete, že nespláceli dluh u banky, umíte číst? V článku se doslova píše: trvalo rok a půl, během kterého neměla rodina dispoziční právo k přístupu na účty zesnulého, a proto nemohla dluh u banky uhradit. Takže, ne že nechtěli, ale neměli ani možnost dluh u banky splácet.

Bleskoska ( 15. srpna 2019 22:20 )

Jasně, dětičky si nechají barák a dluh delegují na daňovépoplatníky, chytré. Jen to pěkně zaplaťte, milí dědicové, šk máte z čeho. Nebo jste se mohli vzdát dědictví, tedy zisků i dluhů vše v jednom, jak se to dělá. Co jste si vybrali, to teď respektujte a dluhy splaťte.

PPP150W ( 15. srpna 2019 22:18 )

Takže tatík si udělal dluh a jen proto, že zemřel má věřitel přijít zkrátka? Taková je vaše představa spravedlnosti? A co byste dělali vy? Jen tak byste odpískali 350 litrů? Tak to jste na tom asi zatraceně dobře.

Ctibor ( 15. srpna 2019 20:24 )

Vážení Pane, absolutně s vaším vyjádřením souhlasím, ve všem co píšete, a tyto podvodníci (lichváři požehnaný státem) by měly být ukřižování na ulicích ,za jejich postup .By měly být trestně stíhaný všichni politici ,kteří se na této zlodějně podílí a podvod schválili a odsouhlasili .Kdy exekutorská komora ,dává každý rok ministerstvu spravedlnosti sponzorský dar stopadesát mil.korun.Z peněz okradených lidí.

PPP150W ( 15. srpna 2019 19:39 )

Za Jakeše, nebo komančů byste vy č*u*r*á*k*u nemě kam.psát tyhle svoje p*í*čoviny, protože by nebyl internet v téhle podobě. Debile bolševický.

Zobrazit celou diskusi