Dražbu uspořádá břeclavské územní pracoviště jako součást daňové exekuce majetku dlužníka. „Takové obrazy nedražíme každý den, reprodukce obrazu dokonce nese přímo na plátně mistrovo vlastnoruční věnování. S ohledem na sběratelskou hodnotu a zvučnost jmen autorů lze očekávat pestrý průběh dražby,“ uvedl Martin Komárek, ředitel finančního úřadu.

Cenu Gottovy figurální kompozice se snícím mužem a čtveřicí ženských postav stanovila dražební vyhláška na 15 000 korun. V pravém dolním rohu je věnování z roku 2010, určené původnímu vlastníkovi reprodukce.

Kodetův obraz s figurou ženy má podle dražební vyhlášky zjištěnou cenu 35.000 korun. Olejomalba je datovaná rokem 2003. Na seznamu dražených věcí jsou dále díla Jiřího Havlíčka či Bohumila Dvorského. Každá položka bude dražena samostatně.

Za prvních sedm měsíců tohoto roku provedl Finanční úřad pro Jihomoravský kraj již 54 dražeb s celkovým výnosem přes sedm milionů korun, z toho v polovině případů šlo o dražby osobních či nákladních vozidel, 16 dražebních jednání bylo nařízeno kvůli prodeji nemovitostí.

Nejvyšší nárůst vyvolávací ceny v kraji letos zaznamenal znojemský licitátor při březnové dražbě nemovitostí, kdy se konečná cena vyšplhala z původních dvou milionů na konečných 3,75 milionu korun, uvedl Stančík.

Fotogalerie
20 fotografií