Chovatelé mládě zatím oslovují lachtánku. To se ale v neděli 1. září změní. Malého ploutvonožce čeká křest a autora vítězného návrhu odměna. „Získá roční rodinnou vstupenku do Zoo Praha,“ uvedla mluvčí zoo Lenka Pastorčáková. 7

Nejmladší lachtan v pražské zoo už váží 14 kilo a tem peramentem nezapře svého dědu Gastona, který se proslavil při povodních v roce 2002, kdy v rozvodněné řece doplaval až do Drážďan. Máma Abeba (16) ho už pouští do hluboké vody. „Zpočátku ho nechala plavat jen v části, kde není taková hloubka. Jakmile viděla, že mu to jde, dala mu více volnosti. Zpovzdálí ale stále kontroluje, zda je vše v pohodě. Když se jí něco nelíbí, hrátky utne a vyžene mládě z vody ven,“ říká vrchní chovatel Jakub Mezei.

Nejvíc se malý lachtan vydovádí s tetičkami Ronjou (4) a Daisy (4), které jsou také ještě mláďata. Sledovat lachtánka ve venkovním bazénu mohou návštěvníci zatím jen od deváté dopoledne do zhruba půl dvanácté. „Je ještě mládě a potřebuje v zázemí odpočívat,“ vysvětluje Mezei.

Video
Video se připravuje ...

Hrátky lachtánka z pražské zoo Zoo Praha

Vymyslete mu jméno!

Od pondělí do čtvrtečního dopoledne můžete na Facebooku Blesk.cz psát svoje tipy, jaké jméno by se vám pro malého lachtana nejvíce líbilo. Z nich pak chovatelé v Zoo Praha vyberou 10 nejzajímavějších.

Ty v pondělí 26. srpna zveřejníme v deníku Blesk a do středy 28. srpna odpoledne budete moci hlasováním již na webových stránkách Blesk.cz rozhodnout, jaké jméno bude lachtánka provázet životem. To vítězné pak zoo zveřejní při jeho křtu v neděli 1. září a ocení jeho autora.

Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
Autor: Blesk

Fotogalerie
4 fotografie