Téměř čtyřletý samec zmizel předminulý minulý týden z venkovního výběhu. Do zahrady sice volali lidé, že pandu viděli, ale byly to plané poplachy. Poprvé se ukázala až uplynulou sobotu v lesíku nedaleko zahrady a radčického Zámečku.

A tam si také pandy v pondělí večer všiml pan Josef, který ji při venčení psa Welly cíleně hledal. Vše ohlásil do zoo a počkal na místě. „Náš veterinář ji uspal, panda ale oproti předpokladu z koruny stromu nespadla do připravené sítě. Pomohli nám ze záchranné stanice živočichů, jejich pracovník ji obratně sundal,“ popsala zooložka Lenka Václavová.

Nezhubnul ani deko

Nepál putoval do přepravního boxu a zpět do výběhu. Zdravotně je na tom velmi dobře. Pod stromem, na kterém byl odchycený, jsme našli jeho trus, přijímal venku potravu. V lokalitě jsou ovocné stromy, musel přijímat i rostlinnou stravu, listy. Nezhubnul ani deko," uvedla Václavová.  Zahrada teď chce pandímu páru dopřát chvíli klid, expozice proto bude nějaký čas pro návštěvníky uzavřená.

Plyšák, který kouše

Zahrada hned od začátku lidi varovala, aby se pandu nepokoušeli odchytit sami. „Vypadá sice jako roztomilý plyšák, může ale kousnout,“ uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Zoo také slíbila tomu, kdo na zvíře upozorní a následně se podaří pandu odchytit, prémii v podobě roční permanentky.

Panda červená je ohroženým druhem. Připomíná větší kočku s výrazným černo-červeně pruhovaným ocasem. „Jsou to zkoumavá, pohyblivá zvířata,“ řekl Vobruba. Pandy jsou zdatní útěkáři, v minulosti prchly už ze tří zoo v Česku.

Zvířata prchají ráda

Z plzeňské zoo uprchlo v minulosti již několik zvířat. V červenci uletěl pelikán, kterého se podařilo odchytit až na Borské přehradě. Předloni zakusil svobodu dikobraz. Toho lapili pracovníci záchranné stanice několik kilometrů od areálu zoo. V areálu zahrady pak hledali chovatelé například kapybaru, lemura či ptáka hadilova.

VIDEO: Panda červená v ostravské zoo.