Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavouci jsou vlivem tropických bouří agresivnější, podle studie lépe čelí počasí

Snovačka jedovatá, známá jako černá vdova, (ilustrační foto).
Snovačka jedovatá, známá jako černá vdova, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: Darina Jíchová - 
20. srpna 2019
21:40

Behaviorální ekolog Jonathan Pruitt z Kalifornské univerzity společně se svým týmem přišel s unikátní studií. Po náročném zkoumání tým vědců zjistil, že agresivní druhy pavouků jsou schopni lépe přežít úder tropické bouře než jejich neútoční soukmenovci. Závěry odborníků uvádějí nejen to, že agresivní pavouci jsou lépe připravení na extrémní počasí, ale také to, že vlivem stále častějších tropických bouří budou pavouci čím dál agresivnější, informovala stanice CNN.

„Ta studie je naprosto fantastická, výzkum je popravdě velmi riskantní a komplikovaný,“ komentoval výzkum Pruitta biolog Eric Ameca. Analýzy ekologického dopadu tropických cyklónů jsou podle Ameca velmi vzácné.

Nebezpečí pro badatele představují zvláště trosky nebo možnost, že živel znovu udeří. Vědci totiž musí do oblasti zhruba do 48 hodin po zásahu bouře. „Většina studií se zabývá jen přežitím lidí. Jaké má extrémní počasí dopady na živočichy, ale nevíme,“ vysvětlil Ameca.

Na studii publikované v časopise Přírodní ekologie a evoluce se podílel rovněž Alexander Little, který strávil celé léto tím, že sledoval kolonie agresivních a neútočných snovaček na východním pobřeží Spojených států. Pokud nemohl do terénu, sledování za něj převzal Pruitt. Vědci najezdili stovky kilometrů a nasbírali tisíce dat. Jejich studie se týká čeledi snovaček, známé jako snovačky pečující, u kterých se vyskytují dva typy charakterů: agresivní a neútočný.

Agresivní snovačky napadají kořist okamžitě a ve velké skupině, neútočným snovačkám trvá delší dobu, než se přiblíží ke své oběti. Tyto behaviorální vzorce ovlivňují celé kolonie a jsou předávány z jedné generace na druhou. Tito pavouci zřídkakdy migrují, vysvětluje ve studii Pruitt, typická jsou pro ně obrovská hnízda na větvích u země. Nejčastěji se vyskytují u vody.

Snovačky lákali na elektrický kartáček

Pruitt se svým týmem navštívil 240 kolonií v 7 státech včetně Floridy, Louisiany a Severní a Jižní Karolíny. Do pavoučích sítí vkládali malé papírky připojené k elektrickému kartáčku, zapnutí kartáčku způsobí, že celá pavučina vibruje bez toho, aby byla poškozená. Kolonie klasifikovali podle toho, zda se snovačky hned rozběhly k „narušiteli“ nebo vyčkávaly.

Dalším faktorem, kterým se vědci zabývali, bylo, kolikrát ta daná oblast v posledním století čelila úderu tropické bouře. Zjistili, že čím více cyklonů se regionem prohnalo, tím agresivnější byly snovačky. Rok 2018 pro ně přinesl rozhodující údaje, USA se nejprve prohnala bouře Alberto, která zasáhla Floridu a Alabamu, pak hurikán Florence, ten zdecimoval obě Karolíny, a nakonec hurikán Michael, který řádil na Floridě.

Výzkum přinesl další otázky

Experti okamžitě vyrazili do oblastí, aby vypátrali, které pavoučí kolonie přežily. Vědci zjistili, že přeživšími jsou ve většině případů agresivní snovačky. Pruitt a jeho kolegové zatím neví, proč tomu tak je, tím se budou pravděpodobně zabývat v dalším výzkumu.

Podle arachnoložky Lisy Taylorové Pruittova studia nabízí jedinečný vhled do vývoje biodiverzity s tím, jak se neustále zhoršují dopady klimatických změn. Doufá, že práce inspiruje další biology a ekology a podobných výzkumů vznikne co nejvíce.

Zobrazit celou diskusi