Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na 60 pláží nesmí turisté, lidožraví žraloci terorizují americké pobřeží

Zájemci o koupání v moři mají kvůli žralokům v USA těžké časy
Zájemci o koupání v moři mají kvůli žralokům v USA těžké časy  (Autor: Profimedia)
Autor: Darina Jíchová - 
21. srpna 2019
21:00

Ve Spojených státech bylo za poslední měsíc uzavřeno až 60 pláží, jedná se hlavně o místa kolem mysu Cape Cod v Massachusetts. Tamní region je považován za turistický ráj, nedaleko odtud se ale nachází místo, kde se v roce 1975 natáčel film Čelisti. Úřady uvedly, že jim bylo nahlášeno kolem 300 spatření žraloků v pobřežních vodách, s největší pravděpodobností se jedná o žraloka bílého, který je znám také druhovým jménem lidožravý, napsal deník Daily Mail.

Není to poprvé, kdy lidožraví predátoři terorizovali americké pláže, lidé si pravidelně připomínají osudné „léto 1916“, kdy žralok bílý zabil několik lidí na pobřeží New Jersey. Jeho první obětí byl Charles Vansant (†25). Mladík si nevšiml lidožravce, ten mu rozsápal levou nohu a Vansant vykrvácel.

Úřady tehdy zaváhaly a nevyhlásily varování před predátorem, nebraly vážně ani varování kapitánů, kteří na hejna nebezpečných žraloků upozorňovali. Následovaly další tři smrtelné útoky, mezi obětmi byl i jedenáctiletý Lester Stilwell, posledním napadeným byl čtrnáctiletý Joseph Dunn, chlapce zachránil jeho bratr a kamarádi. K sérii útoků došlo během 12 dní. Události inspirovaly film Čelistí.

Nejvíce ohrožení jsou surfaři

Nyní se místní obávají, že se události starší více než století budou opakovat, úřady tentokrát okamžitě po nahlášení výskytu žraloka uzavírají okolní pláže. Podle svědků ve zhruba 150 centimetrů hluboké vodě krouží asi 4,5 metru dlouzí predátoři.

Na plážích visí tabule s varováním a plavčíci jsou vybaveni škrtidly, aby byli schopni okamžitě zastavit krvácení. Lidé mají dokonce k dispozici mobilní aplikaci Sharktivity, která je upozorní na nebezpečí. Radiové stanice rovněž každou hodinu informují o výskytu žraloků. K poslednímu smrtelnému útoku kolem New Jersey došlo loni v září.

V největším nebezpečí jsou surfaři a kajakáři, protože se většinou vydávají do hlubších vod. Lidé si proto lodě a surfy vybavují ruznými zařízeními s elektrošoky. Jiné Američané nosí barevné proužkované neopreny, pruhy zdobí i svá „prkna“, jejich záměrem je, aby co nejméně připomínali lachtany, kteří jsou žraločí nejoblíbenější kořistí.

Kvůli novému zákonu mají žraloci v oblasti bufet

V oblasti Cape Cod nedošlo ke smrtelnému útoku od roku 1936, nicméně do tamních vod míří víc a víc predátorů. V regionu totiž začal platit zákon, který zakazuje lov lachtanů, a pro žraloky je tak místo doslova bufetem.

Mezi místními i turisty v Cape Cod panuje panika, lidé se pohybují jen ve vodě sahající jim do pasu, a pokud se ozve varovný křik „žralok“, okamžitě vyklidí moře. K takové události podle plavčíků dochází nejméně jednou za den. Tamní úřady si rovněž najaly biology, aby zjistili, proč žraloci do oblasti migrují a jak se tomu dá zabránit.

„Lidé se ptají, proč teda nevyjedeme na moře a nezabijeme lachtany i žraloky, řešení je v jejich očích jednoduché. My ale potřebuje skutečné odpovědi na to, proč naše vody plní predátoři,“ vysvětlil tisku člen zastupitelstva Daniel Hoort.

deratizater ( 22. srpna 2019 04:39 )

Za to může Putin to je zcela zřejmé.

Zobrazit celou diskusi