Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapce nacpali pašeráci do kufru a dovezli do Británie: Dojemné díky nové rodině

Autor: Darina Jíchová - 
21. srpna 2019
23:00

Náctiletý Vietnamec žijící v anglickém hrabství Kent dojemným dopisem vyjádřil svou vděčnost nejen své pěstounské matce, která se ho ujala. Ale hlavně zemi, jež mu poskytla útočiště a domov. Dnes sedmnáctiletý Phong se do Velké Británie dostal loni, pašeráci ho nacpali do zavazadla, které následně uložili v kufru auta. Policisté ho našli při kontrole v Doveru. Chlapcův příběh přinesli reportéři stanice CNN.

Každé auto, které do země dorazí přes Lamanšský průliv, musí v doverském přístavu projít důkladnou prohlídkou. Loni při jedné z nich narazili celníci na podezřelé zavazadlo, když ho otevřeli, nestačili se divit, byl v něm nacpaný tehdy šestnáctiletý Vietnamec.

Chlapec byl v ohrožení života

Phong byl v hrozném stavu a musel být okamžitě převezen do nemocnice, lékaři se dokonce obávali, že nepřežije. Pašerák, který ho do Británie přivezl, byl odsouzen k 18 měsícům ve vězení. Chlapec se postupně zotavil a byl umístěn do pěstounské rodiny. Rok po své strastiplné cestě do Británie se rozhodl své nové domovině poděkovat.

„Drahá Británie,“ začal Vietnamec svůj dopis, „tento dopis píšu, abych ti řekl, jak jsi změnila můj život. Zachránila jsi mě, dala jsi mi rodinu a domov,“ uvedl Phong, jeho slova zveřejnila Okresní rada v Kentu na svém facebooku. „Když jsem sem přijel, jako první jsem se probudil v nemocnici. Byl jsem vyděšený a zpanikařil jsem,“ popisuje Vietnamec první vzpomínky na Británii.

Phong: Už nežiju v temnotě

„Nevěděl jsem, kde jsem, co se mi stalo a co se mnou bude dít dál. Bolelo mě celé tělo a nemohl jsem jíst. Hýbat jsem mohl jen krkem a prsty, to ale jen trochu,“ pokračuje Phong. Pochlubil se, že zdárně prošel vstupním jazykovým testem. „Děkuju všem za pomoc, nejen s angličtinou, ale i se mnou. Teď už si věřím, myslím pozitivně a ne negativně,“ napsal teenager.

„Děkuju, že jste mě našli a uzdravili mě v nemocnici. Děkuju, že jste mi dali rodinu,“ obrací se ve svém listu na všechny, kteří mu pomohli. „Moje rodina mě miluje. Děkuju, že jste mi dali vzdělání. Děkuju také sociálním a vládním pracovníkům, kteří se o mě postarali. Nikdy jsem nevěřil, že budu milován. Teď místo v temnotě žiju na duze,“ uvedl Phong.

„V září mě čeká další kolo přijímaček na vysokou, nevím, jestli to zvládnu, ale budu se snažit. Doufám, že na mě Británie bude moct být pyšná. Moje mamka mi pomohla s dopisem. Ještě jednou děkuju,“ zakončil Phong svůj dopis.

Zobrazit celou diskusi