„Češi se nových technologií nebojí. Tomu nasvědčuje fakt, že se mobilní platby u nás staly skutečně masovou záležitostí velmi krátce po tom, co jsme je společně s bankami klientům nabídli,“ uvedl Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

TIP: Jak na platby mobilem a chytrými hodinkami? Vše, co potřebujete vědět

Průzkum zahrnoval také zjišťování používání dalších typů mobilních zařízení. Každý desátý Čech vlastní chytré hodinky, platit s nimi oficiální cestou ale zatím mohou pouze majitelé Apple Watch a vybraných modelů Garminu nebo Fitbitu. Podíl fitness náramků u české populace stoupl na 12 procent, což je dvojnásobek v porovnání s rokem 2016. Ubývá naopak tabletů, jejichž podíl klesl na 41 procent z 53 procent v roce 2016.

V případě online nakupování Češi nejvíce preferují online platbu kartou (61 procent) a bankovní převod (41 procent). Využívají také placení kartou na dobírku a hotovostí na dobírku (vždy 32 procent). 80 % Čechů si myslí, že otisk prstu je bezpečným biometrickým způsobem, jak online platbu potvrdit, a dvě pětiny z nich by ho začaly používat, pokud by byl k dispozici. Naproti tomu mrknutí oka hodnotí jako bezpečné pouze 40 procent respondentů.