Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena (†74) s Alzheimerem podstoupila eutanazii. Její rodina se soudí s lékařkou

Autor: tva - 
26. srpna 2019
19:48

Nizozemská lékařka stanula před obvodním soudem v Haagu v případu usmrcení pacientky pomocí eutanazie. V roce 2016 měla asistovat u sebevraždy 74leté ženy, která trpěla pokročilým stadiem Alzheimerovy choroby. Jenomže došlo ke zpochybnění jejího jednání. Informuje o tom britský web Daily Mail.

Lékařka (68) měla spící pacientce vhodit do kávy sedativum zrovna ve chvíli, kdy se probudila. Žena měla v tu chvíli požádat přítomné příbuzné seniorky, aby ji uklidnili a uložili znovu ke spánku, aby mohla dokončit svůj úkol.

Lékařka je obviněna z provedení eutanazie bez respektování jasně určených pravidel nezbytných při provádění takového procesu,“ uvedl mluvčí státního zástupce Vincent Veenman a dodal, že se v Nizozemsku jedná o první případ svého druhu.

„Chci být v době smrti při smyslech“

Nizozemsko bylo první zemí na světě, kde byla legalizována eutanazie. Stalo se tak v roce 2002. Prováděna může být však pouze pod přísnými pravidly, které určuje nizozemské právo. 

Když byla ženě čtyři roky před její smrtí diagnostikována Alzheimerova choroba, konstatovala, že chce v případě zhoršení svého stavu podstoupit eutanazii. Odmítla tak umístění do ústavního zařízení, které se na pobyt osob s touto nemocí specializuje. Zároveň však podotkla, že „ve chvíli, kdy se rozhodne z tohoto světa odejít, chce být stále při smyslech“.

Takto vypadá „smrtící balíček“ na klinice v Bruselu. Takto vypadá „smrtící balíček“ na klinice v Bruselu. | Profimedia.cz

V návaznosti na její vyjádření dva na sobě nezávislí lékaři z oblasti geriatrie potvrdili, že je žena způsobilá k provedení eutanazie. Rodina je však toho názoru, že otázka její smrti nebyla se ženou konzultována dostatečně. K asistované sebevraždě tak podle jejich názoru vůbec nemuselo dojít.

„V momentu, kdy se žena probudila, byla ve velmi neklidném stavu. Navzdory tomu s ní lékařka další proces nekonzultovala a přistoupila k eutanazii,“ uvedla nizozemská televize NOS.

„Nezpochybňujeme poctivé a čestné jednání lékařky. Myslíme si však, že klíčovou otázkou tohoto případu je, jak dlouho by měl specialista konzultovat s pacientem proces eutanazie v případě, že klient trpí Alzheimerovou chorobou. Právní řád nám jasnou odpověď nedává, proto se obracíme na soud. Musí dojít k precedentu,“ uvedla mluvčí státního zástupce Sanna van der Hargová.