Velmi smutný osud potkal rodinu policisty Vojtěcha z Vysočiny. Jeho manželka Eva ve čtvrtém měsíci těhotenství utrpěla vážnou mozkovou příhodu a i přes rychlou pomoc se ji nepodařilo zachránit. Skončila mozkově mrtvá.

Miminko, které nosila, přežilo v pořádku, jenže bylo ještě příliš malé na porod. Jediná šance, jak se porvat o život budoucího dítěte, bylo připojení Evy na přístroje a udržení plodu v těle, dokud nebude životaschopný. „To se povedlo,“ řekl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba.

Maminku odpojili

„Holčička se narodila císařským řezem ve 34. týdnu těhotenství minulý týden. Vážila 2,10 kilogramu. Je zdravá, dokonce jsme ji již propustili domů, do péče rodiny,“ uvedl přednosta Ventruba. Tatínek si ji domů, kde na ni čekal starší bráška Matěj, přinesl v pondělí. Bohužel maminka Eva ji nikdy nepochová…

„Maminka byla po porodu odpojena od přístrojů. Byla v klinické smrti a s tímto postupem se dopředu počítalo. Bohužel, tak to je,“ řekl pro Blesk.cz profesor Ventruba.

Podle nemocnice jde o ojedinělou situaci ve světovém měřítku, bližší informace nemocnice uvede příští pondělí na mezinárodní tiskové konferenci. „Podobný případ nemá ve světě obdoby,“ dodal Ventruba. Naprosto unikátní je právě rekordní doba - více než tři měsíce, po kterou dokázali lékaři ženu s mozkovou smrtí udržet na přístrojích.

Nemoc mozku

S Evou se Vojtěch seznámil už na střední škole. „Začali jsme spolu chodit a po pěti letech vztahu jsme se v roce 2014 stali manželi,“ vzpomíná Vojtěch.

První těhotenství přišlo po dvou letech od svatby. V jeho průběhu ale dostala Evička epileptický záchvat. „Podstoupila pak několik vyšetření, při kterých jí zjistili arteriovenózní malformaci v mozku,“ popisuje Vojtěch.

Jedná se o onemocnění mozku, kde v cévním systému chybí drobné kapiláry, a krev tak proudí z tepen rovnou do žil, které ale nedokáží odolávat velkému tlaku, často praskají a vzniká krvácení do mozku. Její stav byl ale dobrý, lékaři jí povolili i druhé těhotenství.

Už v sanitce byla mrtvá

Jenže pak přišel osudný letošní květen. Když se Vojtěch vrátil domů z práce, syn Matěj plakal. Nejprve tomu nevěnoval pozornost, věděl, že je u něj Eva. Jenže pláč byl takový „jiný“. Běžel proto do pokoje a Evu našel ležet na zemi.  

„Evičce praskla malformace, a způsobila tak masivní krvácení do mozku, že již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá – není a ani nebylo jí již pomoci…,“ vysvětluje Vojtěch.

VIDEO: 7 důvodů dětského pláče. Pomůžeme vám je rozeznat.