K africkému pobřeží Atlantiku nemá vnouček slavného Gastona, který při povodních v roce 2002 doplul až do Drážďan a pak vysílením uhynul, daleko. V krvi mu rozhodně slaná voda oceánu ještě koluje. Jeho dědeček se totiž narodil ve volné přírodě, kde byl odchycen.

Pražská zoo Gastona koupila v roce 1991 jako asi roční mládě od obchodníka z Namibie. V dospělosti vážil 200 kilo, projevoval smysl pro humor a rád se před lidmi předváděl. Mimochodem, věděli jste, že lachtana jihoafrického chová v Evropě pouze 26 zoologických zahrad? V Česku jen Zoo Praha.

Vládci harémů

Kdyby mohl, co by lachtánkovi o životě jeho divokých příbuzných vyprávěl? Žijí v koloniích čítajících i několik tisíc jedinců na pobřeží a na skalnatých ostrůvcích. Samci mají své harémy několika samiček a ty si bedlivě hájí. »Láska« mezi lachtany kvete v listopadu a v prosinci.

Po čase páření se asi za 51 týdnů narodí matce jedno mládě. Krmí ho rok a do vody ho pustí asi za dva měsíce, kdy mu naroste nesmáčivá srst. To pak začne pravá lachtaní zábava – potápění, plavání, vynášení kamínků ze dna ke hladině a jejich opětovné chytání. S dospíváním se přidá i rybolov. Za pochoutkou se lachtani noří až 200 metrů hluboko. Na jedno nadechnutí vydrží pod vodou i půl hodiny.

Křest

Od pondělí do středečních 16. hodin jste hlasováním na webu Blesk.cz rozhodnout o tom, jak se bude lachtánek jmenovat. Vítězné jméno zoo oficiálně zveřejní při jeho křtu v neděli 1. září ve 13:00 - a ocení také jeho autora! Kmotry bude mít lachtánek slavné a vodymilovné - stanou se jimi kanoista a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor (45), vodní slalomářka a dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová (51) a plavkyně a olympionička Barbora Seemanová (19).

A ze kterých jmen se vybíralo? Lachtánek se mohl jmenovat Semba, Mike, Oskar nebo Balú, chovatelům z pražské zoo se líbily i návrhy jako Tom, Teo, Otari, Hugo, Garry nebo Eda. Vítěz ale může být jen jeden...

Se slevou 20 %

Chcete být při křtu mláděte lachtana? S Blesk extra speciálem Nej české zoo získáte 20% slevu na vstup do Zoo Praha. Najdete v něm také informace o našich 16 nejkrásnějších zoo a 64 slevových kuponů, mimo jiné na vstup do zlínské, ústecké či hodonínské zahrady. Na stáncích je v prodeji za 69 Kč.

Fotogalerie
26 fotografií