Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bylinky a hodně zeleniny. Víte, co vařily naše prababičky?

2. září 2019 | 00:00

Zajímá vás, jak se vařilo za dob našich předků? Co nesmělo chybět v kuchyni žádné hospodyňky a co nejčastěji pěstovali na svých zahrádkách? Možná budete překvapeni, že některé věci se ani po sto letech nezměnily. Základem totiž zůstávají kvalitní suroviny.

Dobrá hospodyňka byla základ rodiny

V minulosti se velmi dbalo na využitelnost a zpracovávalo se tak téměř vše, co v daném období rostlo na poli, zahradě či v lese, zvířata pak od čumáčku po ocásek. Strava tak byla zároveň lokální a zároveň relativně levná. Jedla se také spousta zeleniny. Favoritem byla kapusta nebo zelí, které v kysané podobě skrývá mnoho zdraví prospěšných látek, možná proto bývá nazýváno lékem našich prababiček. Oblíbená byla také cibule, celer či dýně, jejíž obliba se v posledních letech s každým podzimem zvedá. K dochucování se často využíval česnek, jehož síla a chuť je zkrátka nenahraditelná dodnes. Co se týče ovoce, opět převládaly tradiční lokální plodiny pěstované v sadech. Kromě jablek či švestek ale například i špendlíky, angrešt a trnky.

Autor: Shutterstock

Bylinky v kuchyni i na léčení neduhů

Samozřejmě nesmíme opomenout také bylinky. Například rozmarýn s masem a pár lístků libečku zase perfektně dochutilo vařené brambory či domácí hovězí vývar. Čerstvou majoránku si snadno doma usušily, uložily do sklenice, a v zimě ji přisypaly třeba do tradiční bramboračky. Bylinky se ale využívaly i k léčebným účelům a na zahrádkách tak nejčastěji rostla meduňka, šalvěj nebo levandule.

Autor: www.myjsmebio.cz

Chcete kupovat to nejlepší? Jak poznat biopotraviny v obchodech

Biopotraviny v obchodech s jistotou poznáte podle dvou označení. Biolist slouží jako evropské logo a biozebra s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ značí biopotraviny vyprodukované a certifikované v ČR. Tyto symboly tak společně garantují, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, geneticky modifikované organismy, umělá hnojiva, umělá dochucovadla či barviva. Zvířatům z ekologického zemědělství jsou zase v plné míře zajištěny ty nejlepší životní potřeby včetně pastvy nebo dostatečného venkovního výběhu. Koupí a spotřebou bioproduktů navíc podpoříte zemědělství, které je plně v souladu s přírodou, přináší ji mnoho enviromentálních benefitů a pomáhá ji zachovat pro budoucí generace stejně tak, jako jsme my toto dědictví převzali po našich předcích. 

Vyzkoušejte bio farmy

Přemýšlíte, kde sehnat ty kvalitní a zároveň chutné potraviny? Vyrazte na některou z bio farem. Za posledních pár let jich vzniklo nespočet a jistě i ve vašem okolí se jich pár najde. Stačí se jen rozhlédnout po okolí a vyrazit na tu nejbližší. Ale pozor – ne každá farma je zároveň bio farmou a ne vše, co koupíte na farmářských trzích, je bio. Bio se smí značit pouze produkty vypěstované v souladu s legislativou pro ekologické zemědělství.

Září je Měsícem biopotravin. Ministerstvo zemědělství podpoří ekologické farmáře už po patnácté. Po celý měsíc můžete se svými potomky navštěvovat nejrůznější akce v regionech, kde budete mít možnost seznámit se s lokálními zemědělci a jejich bioprodukty. Pestrý program myslí na děti i dospělé. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních či trhy.

Autor: www.myjsmebio.cz

Kam se můžete vydat?

7. září – Dožínky na Letné

Na Letenské pláni se uskuteční jeden z doposud největších farmářských trhů. Kromě toho vystoupí také folklórní soubory z celé republiky a pro návštěvníky bude připravena ochutnávka českých a moravských vín.

7. září – Den Otevřených faremních vrat

Pokud si chcete prohlédnout farmu, zajezdit na koni nebo ochutnat kravské a ovčí sýry, zamiřte do Janovic u Rýmařova. Vystoupí také mistr světa v ovládání biče Láďa Šína. 

8. září – Bio dožínky Country Life

Cooking show, divadlo, koncert Maranatha Gospel Choir či přednášky. To vše můžete zhlédnout v Nenačovicích u Berouna. Své si v programu najdou jak dospělí, tak i děti.

22. září – Biozemědělský den na Sasově

S tím, jak vypadá každodenní život na farmě, se seznámíte na Sasově u Jihlavy.

28. září – Poznej svého farmáře – Ekofarma Babiny

Pro dospělé je přichystán trh nebo ochutnávky, děti si mohou zaskákat na nafukovacím kombajnu, projet se na koních nebo si nechat některé z domácích zvířat namalovat na obličej.

Autor: www.myjsmebio.cz

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Tento článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Autor: www.myjsmebio.cz

Video se připravuje ...