Dominik se věnuje karate od šesti let a už se vypracoval na pravidelného sběratele medailí a jednoho z největších českých talentů. Za rok se bude na olympiádě v Tokiu závodit v karate poprvé a Dominik doufá, že se v programu usadí natrvalo.

„Chtěl bych závodit v roce 2028 v Los Angeles,“ přeje si Dominik. Dveře na velké závody mu otevřel bronz v disciplíně kata z letošního mistrovství světa. „V hledišti mu fandil stohlavý kotel, byly to neskutečné emoce,“ řekl Dominikův kouč Jakub Škoda (22).

Pro úspěch na šampionátu se podřídilo úplně všechno. „Trénuji čtyřikrát tři hodiny týdně, před mistrovstvím to bylo dvakrát denně, tedy šest hodin. Na tréninky mě vozí mamka,“ vylíčil Dominik. Rodiče ho maximálně podporují, ježdění po závodech stojí totiž nemalé peníze.

Ke karate ho přivedly filmy

Dominika karate zaujalo pro jeho odlišnost a neobvyklost. „Hokej a fotbal se mi dělat nechtělo, protože to dělají skoro všichni. U karate to bylo jiné,“ řekl Dominik. Baví ho, protože pořád objevuje nové věci a způsoby a učí ho to přemýšlet.

Navíc má rád film Karate Kid, jehož zhlédnutí je pro všechny začínající karatisty skoro povinnost. Oblíbený je i Krvavý sport s Jean-Claudem van Dammem, belgickou akční hvězdou, která má mistrovský černý pásek v karate.

Má to v hlavě

Malý talent je k úspěchům předurčen i díky mentálnímu koučinku. „Udělal jsem si na něj kurz a Dominika připravoval i po této stránce. Mentálně je velice silný,“ prozradil trenér Jakub Škoda. „Věřím si, chci vyhrávat velké závody,“ uzavřel Dominik.

V karate se rozlišují pásky dle jejich úrovně pro žáky (kyu) a mistry (dan). Dominik Trubianský je držitelem hnědého pásku kyu, třetího nejvyššího stupně.

Parťák Marek

Dominik má ve svém klubu nadějného spolubojovníka, Marka Šedivého (13), který na mistrovství světa startoval také a na medaile těsně nedosáhl. Oba jsou považováni za největší české talenty. „Hodně trénujeme spolu, posouvá nás to,“ řekl Marek. Ten dojíždí na tréninky do Ostravy denně skoro 40 kilometrů z domovské Studénky.

Trénink s megastar

Naprostou hvězdou a světovou jedničkou v karate je Ukrajinec Stanislav Horuna (30). Dominik i jeho parťák Marek měli unikátní možnost si s ním zatrénovat přímo v jeho domovském Lvově. „Parádní zkušenost, hodně mě toho naučil,“ řekl Dominik.

Dvě základní disciplíny

Kata – boj proti imaginárnímu bojovníkovi. Má velice přísná kritéria, musí být provedena naprosto precizně. V této disciplíně Dominik uspěl na MS.

Kumite – zápas jeden na jednoho. V mládežnickém provedení je ale zcela bezkontaktní. Přestože kata je pro něj úspěšnější, právě kumite Dominika baví víc.

Sjednocují kvůli olympiádě

Klub ATTFIS Ostrava, za který Dominik s Markem bojují, se soustředí na nejstarší a nejtradičnější styl karate, shotokan. Existují další tři základní styly – wado, shito a goju. Z nich vycházejí další nejrůznější varianty. Všechny pocházejí z Japonska. Na světě existují desítky organizací, které se soustředí na „svůj“ styl. „Zastřešující světová organizace WKF se je snaží kvůli nadcházející olympiádě co nejvíce sjednotit,“ uvedl šéf klubu Miloš Škoda (54).